- Foto: tt bild

Ebba Busch Thor är populärare – än hela rödgröna blocket

Jättefiasko för Löfven, Sjöstedt och Fridolin. Alliansen och SD kör fullständigt över de rödgröna i Nyheter24:s omröstning (som dock bör tas med en nypa salt).


På söndagskvällen var det livesänd partiledardebatt i SVT. Och direkt efter debatten gick tusentals läsare in på Nyheter24.se och röstade på vilken partiledare som gjorde bäst ifrån sig.

Och läsarnas dom mot regeringen var stenhård. I skrivande stund har det rödgröna blocket inte ens tio procent av rösterna. Om man lägger ihop alla röster som Gustav Fridolin, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt fick tillsammans har de fortfarande färre röster än Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Överlägset störst i omröstningen blev som väntat Jimmie Åkesson.

– Åkesson och SD har växt i populäritet, det råder det inga tvivel om. Samtidigt märker vi att Sverigedemokraternas sympatisörer är duktiga på att samordna och mobilisera sig på nätet. På Twitter, forum och Facebook uppmanar de sina vänner att rösta och budskapet sprids fort, säger Pär Ullrich, nyhetschef på Nyheter24.

Men att Ebba Busch Thor, som ligger dåligt till i de senaste förtroendemätningarna, skulle göra sådan succé, förvånar mer.

– Att Ebba Busch Thor går så starkt kanske är något mer oväntat, men det har nog att göra med att hon stuckit ut mycket i debatten på sistone. Hon är den partiledare som förutom Åkesson varit mest kritisk mot DÖ och regeringens nuvarande politik, fortsätter Pär Ullrich, som samtidigt poängterar att pollen ska tas med en stor nypa salt eftersom den helt går ut på aktivt deltagande hos vissa läsare, samt att urvalet är mer eller mindre omöjligt att kontrollera.

Hela omröstningen (vid 11:00 på måndagen):

Jimmie Åkesson (sd): 71,6%

Ebba Busch Thor (kd): 11,7%

Jan Björklund (fp): 8,4%

Anna Kinberg Batra (m): 5,6%

Anders W Jonsson (c): 4,7%

Stefan Löfven (s): 4,4%

Jonas Sjöstedt (v): 3,3%

Gustav Fridolin (mp): 1,5%

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
SÅg du debatten?
Tack för din röst!