Efter 40 år i politiken har Håkan Juholt fått nog.
1 av 7
Efter 40 år i politiken har Håkan Juholt fått nog. - Foto: tt bild
Han är orolig för den politiska utvecklingen i Sverige.
2 av 7
Han är orolig för den politiska utvecklingen i Sverige. - Foto: tt bild
Håkan Juholt satt bara elva månader som partiledare.
3 av 7
Håkan Juholt satt bara elva månader som partiledare. - Foto: tt bild
Han riktar hård kritik mot partikamraterna.
4 av 7
Han riktar hård kritik mot partikamraterna. - Foto: tt bild
5 av 7
- Foto: tt bild
6 av 7
- Foto: tt bild
7 av 7
- Foto: tt bild

Håkan Juholt checkar ut – lämnar politiken

"Jag är glad att Stefan Löfven inte har behövt uppleva den utstuderade illojalitet som drabbade mig", säger Socialdemokraternas förre partiledare i en stor intervju med Nyheter24.


Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt lämnar politiken. I vår kommer han ha sina sista möten som politiker, efter över 20 år i Riksdagen. I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar han om tiden i toppen, besvikelsen över dagens politiska läge och om sveket från partikamraterna.

– Jag är glad att Stefan Löfven inte har behövt uppleva den utstuderade illojalitet som drabbade mig. Jag hade bara varit vald i några dagar när de första knivhuggen från ledande socialdemokraterna kom. Mona Sahlin skrev debattartiklar mot mig och Ylva Johansson skrev på sin blogg att de dåliga opinionssiffrorna var ett allvarligt underkännande av mig som partiledare. Det blir ju självklart tacksamt att citera för nyhetsreportrar. Men det gör uppdraget omöjligt, säger Håkan Juholt till Nyheter24.

En av de största anledningarna till att Juholt lämnar är av privata skäl. Men han är också bekymrad över det politiska läget i Sverige.

– Skillnaderna mellan partierna suddas ut allt mer. Det oroar mig. När människor upplever att det inte är någon stor skillnad mellan partierna, då förlorar alltid Socialdemokraterna.

Efter bara elva månader som partiledare lämnade Håkan Juholt sitt uppdrag 2012, efter drev i media och dåliga opinionssiffror. Juholt menar att han varje dag påminns om sin tid vid makten. Folk kommer hela tiden fram och tackar honom för hans insats, något som ger honom en bitterljuv känsla.

– Jag tände ett hopp hos många. Men det var också ett hopp jag släckte, säger Juholt, men tillägger också att han inte ångrar någonting.

– Jag vet att jag gjort skillnad. Jag har inte varit feg, jag har inte gjort mig färglös, jag har inte gömt mig bakom andra. Självklart hade jag önskat att få fortsätta som ordförande och göra det politiska projektet färdigt. Men det var inte möjligt.

Precis som under Juholts sista dagar brottas nu Socialdemokraterna med dåliga opinionssiffror. Men Juholt vill inte "sticka Löfven i ryggen". Istället hoppas han på en ny storhetstid för partiet.

– Jag önskar att Stefan Löfven blir långvarig som statsminister och att Socialdemokraterna kommer upp på 35-40 procent igen, säger Håkan Juholt till Nyheter24.

Vad ska du göra nu då?

– Jag ska ut i skogen och se om jag hittar några trattkantareller. Efter det har jag inget planerat. Men jag är en kreativ människa, fylld av energi, i mina bästa år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!