1 av 2
- Foto: Riksdagen
Stefan Löfven
2 av 2
Stefan Löfven - Foto: tt bild

Stefan Löfven om flyktingkrisen: "Sverige behöver ett andrum"

Stefan Löfven och Åsa Romson höll på tisdagen presskonferens om hur Sverige ska hantera flyktingkrisen. Och det kommer nu bli mycket svårare att komma in i Sverige.


Gränsen är nådd för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Det meddelade i dag statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson på en presskonferens i Rosenbad.

– Sverige klarar inte längre att ta emot asylsökande på samma sätt som vi gör i dag. Det här är en ohållbar situation för dem som söker asyl och för dem som jobbar med det här, sa Stefan Löfven.

Lösningen ska vara att samtliga länder i EU ska ta jobba för att ta emot flyktingar.

– Sverige har tagit störst ansvar i förhållande till vår befolkningsmängd, medan andra EU-länder har gjort väldigt lite. Sverige behöver ett andrum. Svensk lagstiftning kommer att anpassa sig till EU:s miniminivå för att få folk att söka sig till andra länder, sa Löfven

Detta kommer innebära tillfälliga uppehållstillstånd med omedelbar verkan, rätten till anhöriginvandring kommer att begränsas och försörjningskraven kommer att bli hårdare. Uppehållstillstånd ska nu bara kunna ges i undantagsfall, meddelande statsministern på presskonferensen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.