I dag kommer det ske stora demonstrationer mot SD landsdagar i Lund. Bilden till vänster är tagen vid ett annat tillfälle.
1 av 2
I dag kommer det ske stora demonstrationer mot SD landsdagar i Lund. Bilden till vänster är tagen vid ett annat tillfälle. - Foto: tt bild
Richard Jomshof ser allvarligt på demonstrationen
2 av 2
Richard Jomshof ser allvarligt på demonstrationen - Foto: tt bild

Stor demonstration mot SD i dag – "Polisen kan behöva agera kraftfullt"

I dag kommer en stor demonstration hållas i Lund. Målet? Att få Sverigedemokraternas kongress att lämna staden.


Sverigedemokraternas landsdagar i Lund har berört en hel stad. Vem man än pratar med i Lund har alla en åsikt, alla har något att säga om att SD valt staden som plats för sin kongress. Många ser mycket negativt på att SD har samlats, och på lördagen kommer en stor demonstration äga rum i Lund. Demonstrationståget ska marschera bort till hotellet där Sverigedemokraterna befinner sig, och målet är att få SD att lämna Lund.

I demonstrationens Facebook-event, där över tusen personer anmält att de kommer att delta, delas tips på hur man gör egna visselpipor, hur man ska agera vid en konfrontation och var i tåget man ska gå om man vill undvika bråk.

– Det kan finnas individer som kommer hit för att ställa till bråk och i så fall kommer vi agera kraftfullt mot det. Och i så fall har vi ombett allmänheten att dra sig undan, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig på polisen i södra Skåne, till Nyheter24.

Och även om det enligt polisen inte inkommit något direkt hot mot hotellet, ser Sverigedemokraterna mycket allvarligt på demonstrationen.

– Jag tycker det är beklagligt naturligtvis. Vi har haft flera fera möten under flera år som gått jättebra utan störningar. Det känns som att man hoppar tillbaka flera år i tiden. Att ha som mål att stoppa ett möte med ett riksdagsparti, oavsett vilket, det är klart att det är allvarligt. Det är ett angrepp på själva demokratin, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till Nyheter24.

Bild:TT

Men det finns en risk att demonstrationen får motsatt effekt. Ett scenario som polisen jobbar efter är att protesterna blir så allvarliga att ingen från Sverigedemokraterna kommer få lämna hotellet.

Därmed kan demonstrationen, som har målet att kasta ut SD, i själva verket göra det omöjligt för partiet att lämna Lund

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.