Göran Persson vill förbjuda tiggeri.
1 av 2
Göran Persson vill förbjuda tiggeri. - Foto: tt
2 av 2
- Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Tidigare statsministern Göran Persson: Förbjud tiggeri

Tidigare partiledare och statsministern Göran Persson vill förbjuda tiggeri, säger han i en intervju till SvD.


Tidigare statsministern Göran Persson har bevakat Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro, där partiet har sin största träff sedan flyktingkrisen i höstats.

I en stor intervju med SvD berättar Persson hur han vill strama åt flyktingpolitiken. Han vill bland annat ha ett tak för hur många asylsökande Sverige ska ta emot och ett förbjud mot tiggeri.

Regeringen har tidigare avvisat tanken på förbud mot tiggeri, med argumentet att det "inte går att förbjuda fattigdom".

– Inför ett generellt förbud att tigga, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man ju kunna tänka sig, säger han.

Tidigare statsministern håller alltså inte med partiet i frågan, då han anser att tiggeri inte leder till något positivt för samhället eller för individen.

– Jag lutar mig mot de gamla resonemangen om att det inte skapar goda samhällen. Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra. Jag fattar inte att vi ska ha det så, säger Persson till SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.