Låt pojkar utbildas i feminism – det föreslår nu Vänsterpartiet.
1 av 4
Låt pojkar utbildas i feminism – det föreslår nu Vänsterpartiet. - Foto: tt bild
Vänsterpartiet vill att pojkar utbildas i feminism.
2 av 4
Vänsterpartiet vill att pojkar utbildas i feminism. - Foto: TT / TT
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.
3 av 4
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. - Foto: TT
Rossana Dinamarca är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
4 av 4
Rossana Dinamarca är riksdagsledamot för Vänsterpartiet. - Foto: tt bild

Vänsterpartiet: Pojkar ska utbildas i feminism i grundskolan

Killar i högstadiet borde få lektioner om feminism, det tycker Vänsterpartiet. Genuspedagogik, feministiskt självförsvar och utbildning i feminism ska stå på skolschemat.


Vänsterpartiet har ett nytt förslag för att barn ska bli mer jämställda. Det handlar om att utbilda pojkar, från ungefär sjunde klass, i feminism.

Rossana Dinamarca är riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet och tror att män kan må bättre om de redan i grundskolan får lära sig om feminism och mansnormer. På internationella kvinnodagen skrev hon en debattartikel om det i Aftonbladet.

– Vi ser hur ojämställdheten drabbar män. Det handlar om könsroller vi uppfostras till, i förskolan och skolan konserverar man de här känslorna, säger Rossana Dinamarca till Nyheter24 och fortsätter:

– Pojkarna får lära sig att de är överlägsna tjejer och att känslor är feminint och negativt.

Vänsterpartiet har under flera år drivit krav om att tjejer ska få ha feministiskt självförsvar och att förskolelärare och lärare utbildas i genuspedagogik. Att utbilda pojkar i feminism är ännu ett förslag för att skapa en mer jämställd skola, utan könsnormer, menar Dinamarca.

– Killar far också illa av att ha de här strukturerna. De prackas på bilden av "hur en man ska vara", säger hon och nämner att unga män löper större risk att begå självmord och är överrepresenterade i mäns våld mot kvinnor. Det här ska vara ett sätt att stoppa det.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!