Moderatledaren Anna Kinberg Batra var redan i januari ute och krävde att regeringen omgående skulle kalla in försvarsberedningen.
1 av 3
Moderatledaren Anna Kinberg Batra var redan i januari ute och krävde att regeringen omgående skulle kalla in försvarsberedningen. - Foto: TT / AP
Anledningen var att hon bland annat var orolig för att Sverige inte är tillräckligt rustat för terrorhot.
2 av 3
Anledningen var att hon bland annat var orolig för att Sverige inte är tillräckligt rustat för terrorhot. - Foto: TT
Nu riktas ny kritik. "I närtid har två av de här sakerna flammat upp, både terrorattackerna i Bryssel och cyberattackerna mot de svenska mediehusen", säger Hans Wallmark, Moderaterans försvarspolitiske talesperson, till Nyheter24.
3 av 3
Nu riktas ny kritik. "I närtid har två av de här sakerna flammat upp, både terrorattackerna i Bryssel och cyberattackerna mot de svenska mediehusen", säger Hans Wallmark, Moderaterans försvarspolitiske talesperson, till Nyheter24. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Moderaterans hårda attack mot regeringen – efter terrorhoten

Nu kräver moderaterna att försvarsberedningen genast kallas in – efter den senaste tidens terrorhot och IT-attacker.


Moderatledaren Anna Kinberg Batra var redan i januari ute och krävde att regeringen omgående skulle kalla in försvarsberedningen. Anledningen var att hon bland annat var orolig för att Sverige inte är tillräckligt rustat för terrorhot. Nu riktas ny kritik.

– Det här har vi sagt i månader. Men i närtid har två av de här sakerna flammat upp, både terrorattackerna i Bryssel och cyberattackerna mot de svenska mediehusen, säger Hans Wallmark, Moderaterans försvarspolitiske talesperson, till Nyheter24.

Försvarsberedningen, där alla riksdagspartier diskuterar Sveriges försvarspolitik, avslutade sitt uppdrag våren 2014. Dess analys låg sedan till grund för riksdagens försvarsbeslut som togs i somras, och som ska gälla fram till år 2020.

– Regeringen har ändå sagt att den är samarbetsinriktad, och nu framför det största oppositionspartiet detta tydligt för andra gången, säger Hans Wallmark.

Hans Wallmark. Bildkälla: Scanpix

Han menar att många av de tidigare analyserna baserades på hur världen såg ut 2012 och 2013 – och att det har hänt mycket sedan dess. Nu vill Hans Wallmark att en ny försvarsberedningen ska börja med en ny analys utifrån det nya läget.

– Vi måste börja bearbeta och knåda de här frågorna, säger han.

Men Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister, tycker inte att man bör hasta i väg och gripas av det som händer just för stunden.

– Man måste också ha ett strategiskt, uthålligt och långsiktigt tänkande. Det är väldigt viktigt att leverera det man har kommit överens om. Det är vår huvudprioritet just nu, säger Peter Hultqvist i Rapport.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde försvarsberedningen kallas in?
Tack för din röst!