Nya lagen träder i kraft i maj i år.
1 av 2
Nya lagen träder i kraft i maj i år. - Foto: tt/ap
Men den börjar inte riktigt gälla omedelbart.
2 av 2
Men den börjar inte riktigt gälla omedelbart. - Foto: Ap

Nya lagen om mentolcigaretter – så kommer den funka

Kommer du kunna röka mentolcigg i sommar? Måste tobakshandlarna slänga alla smaksatta cigaretter? Hur påverkas snuset? Nyheter24 reder ut nya tobakslagen.


I början av april beslutade riksdagen att smaksatta cigaretter, som till exempel mentolcigg, kommer att förbjudas, och i dag är det sista dagen smaksatta cigaretter får tillverkas i Sverige. Men vad betyder det här egentligen?

Ja, cigaretterna kommer att förbjudas. Men lagen kommer att ha en övergångsperiod. Man kan säga att den är till för att alla ska hinna vänja sig vid nya lagen innan allting försvinner och blir totalförbjudet.

Men! Du kommer att kunna röka mentolcigg även efter 20 maj 2017.

När det gäller mentolcigaretter så har de så pass stor plats på marknaden att övergångsperioden blir längre. Regeringen räknar med att det kommer ta fyra år innan lagen helt och hållet kan tillämpas. Med andra ord kommer du förmodligen kunna köpa mentolcigaretter fram till 2020. Sen är det stopp.

Hur ligger det då till med innehav? Kommer man kunna straffas om man till exempel hittar ett paket mentolcigg när man städar efter 2020? Nej. Den nya lagen gäller inte innehav, utan endast tillverkning och försäljning, enligt propositionen.

Smaksatt snus blir kvar – än så länge

Just nu finns inga konkreta planer på att förbjuda smaksatt snus, som till exempel lakritssnus eller lingonsnus. Däremot har en statlig utredning föreslagit att just den typen av snus bör förbjudas, så vi lär få anledning att återkomma i den frågan.

Källa: Proposition 2015/16:82

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att den nya lagen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.