SD tappar i flera mätningar – men det bekymrar inte väljarna.
1 av 9
SD tappar i flera mätningar – men det bekymrar inte väljarna. - Foto: tt bild/facebook
Roger Richtoff är en av dem som delat konspirationsbloggen.
2 av 9
Roger Richtoff är en av dem som delat konspirationsbloggen. - Foto: Riksdagen
Lisa Bjurwald tycker att utvecklingen är oroväckande.
3 av 9
Lisa Bjurwald tycker att utvecklingen är oroväckande. - Foto: tt bild
Richtoffs delning.
4 av 9
Richtoffs delning.
Andra är också upprörda.
5 av 9
Andra är också upprörda.
En jämför Sverige med Nordkorea.
6 av 9
En jämför Sverige med Nordkorea.
Man skyller på mörkning.
7 av 9
Man skyller på mörkning.
8 av 9
9 av 9

Sverigedemokraterna tappar väljare – skyller på massiv konspiration

SD backar i flera undersökningar just nu. Och sympatisörernas förklaring till detta är tydlig: Opinionsundersökningarna är riggade av partierna.


Den senaste tidens opinionsmätningar visar en tydlig trend: Sverigedemokraterna tappar stöd bland svenska folket. Vissa mätningar visar resultat så låga som under 15 procent, och även i nätenkäten Yougov, där SD alltid får höga siffror, rasar partiet. I år har partiet backat med över tre procentenheter.

Men tappar SD:s sympatisörer modet för detta? Nej. I stället frodas konspirationsteorier om hur mätningarna är uppgjorda och har fuskats med. Ett blogginlägg som delas mycket just nu är det här:

Och i kommentarsfälten är man övertygade om att det rör sig om en massiv konspiration:


Där hävdar inläggsförfattaren att opinonsmätningarna är riggade i samarbete med Socialdemokraterna och Moderaterna, och att Sverige är inne på en "farlig och destruktiv väg". En som delat det konspiratoriska inlägget är riksdagsledamoten Roger Richtoff.

– Jag ställer mig fundersam till vad det är som gör att det blir så här. Uppriktigt sagt misstänker jag att man gärna redovisar resultat när det finns en antydan till att det negativt för Sverigedemokraterna, att väljarna strömmar över till Moderaterna och så vidare, säger Richtoff till Nyheter24.

Så du menar att opinionsundersökningsföretagen samarbetar med Socialdemokraterna och Moderaterna?

– Nej det menar jag inte, men jag menar att det finns anledning att göra en noggrann undersökning om det här stämmer, om det finns något samband mellan opinionsundersökningar och partierna.

"Farlig samhällsutveckling"

Lisa Bjurwald är författare och journalist, och har skrivit flera böcker om Sverigedemokraterna och kulturen på nätet. Hon är inte förvånad över att dessa teorier finns, och menar att de är centrala i Sverigedemokraternas ideologi.

– Många övertygade sverigedemokrater, till skillnad från till exempel proteströstare, är övertygade om att "etablissemanget" är beredd att använda alla medel för att motarbeta dem. Sedan tidigare är stora mediehus såväl som enskilda journalister inkluderade i konspirationsteorier, säger Bjurwald till Nyheter24.

Hon menar också att den här typen av konspirationsteorier skulle kunna vara farliga på sikt.

– Det är skadligt för den enskilda personen att utveckla paranoida drag, men mer oroväckande i dag är väl mängden människor som ansluter sig till konspirationsteorier. Vi talar ju om en nätbaserad folkrörelse här, en folkrörelse som ger eldunderstöd åt ett parti som fortfarande är en maktfaktor i svensk politik. Det är klart att det är en farlig samhällsutveckling; det är bara att betrakta Europas 1900-talshistoria, säger Bjurwald.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.