Men västerpartisten har delat den.
Men västerpartisten har delat den. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Vänsterpartist delade fascistisk propaganda: "Visste inte vad det var"

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh delade en video från fascistiska Nordisk Ungdom – nu ångrar hon sig.


Högerextrema organisationen Nordisk Ungdom la ut en video med falska uppgifter för att bedriva fascistisk propaganda. En som delade den var Västerpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh.

I videon, som enligt Nordisk Ungdom har läckt ut från ett nedlagt SVT-projekt, har man lagt fejkad text på ett klipp från somaliska företaget Telesom.

I klippet påstås en person prata om Sverige och att man där kan stjäla hur mycket man vill. I själva verket tackar han dem som hjälpt till att ordna kvällens företagsevent. Filmen är alltså en ren lögn och har ingenting med Sverige att göra.

Enligt Expo har bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen delat filmen, men även Vänsterpartiets Kakabaveh.

– Rasistisk propaganda är hemskt. Men vissa saker som sägs om kvinnor är inte rasistiskt det handlar om ett kvinnoförtryck som finns. Jag ångrar självklart att jag lade ut den här filmen. Jag skulle aldrig gjort det om jag visste. Nu har jag ju sagt att den borde anmälas för innehållet eftersom det är rasistiska saker som sägs i den, säger hon till Expo.

Och på Vänsterpartiet ser man mycket allvarligt på händelsen.

– Ingen företrädare från Vänsterpartiet ska sprida rasistisk propaganda och jag för nu ett allvarligt samtal med Amineh Kakabaveh om detta, säger partisekreteraren Aron Etzler till Expo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.