Endast två partier är positivt inställda till att införa ett tredje kön.
1 av 5
Endast två partier är positivt inställda till att införa ett tredje kön. - Foto: Montage/TT
Vänsterpartiet är positiva till införande av ett tredje kön.
2 av 5
Vänsterpartiet är positiva till införande av ett tredje kön. - Foto: TT
Likaså är Miljöpartiet.
3 av 5
Likaså är Miljöpartiet. - Foto: TT
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna  vill beakta könsuppdelad statistik och är därför skeptiska, eller negativa, till ett tredje kön.
4 av 5
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill beakta könsuppdelad statistik och är därför skeptiska, eller negativa, till ett tredje kön. - Foto: Montage/TT
“Det är viktigt att frågan lyfts, men som feministiskt parti ser vi i nuläget bland annat att behovet av korrekt statistik för att få en överblick över till exempel jämställdhetsfrågor skulle påverkas av införandet av tredje kön” har Centerpartiet sagt i undersökningen till Metro.
5 av 5
“Det är viktigt att frågan lyfts, men som feministiskt parti ser vi i nuläget bland annat att behovet av korrekt statistik för att få en överblick över till exempel jämställdhetsfrågor skulle påverkas av införandet av tredje kön” har Centerpartiet sagt i undersökningen till Metro. - Foto: TT

​Endast två partier vill införa ett tredje juridiskt kön

I kapp med att transpersoners rättigheter fått större medial uppmärksamhet har allt fler länder infört ett tredje juridiskt kön. Men i Sverige är många partier fortfarande skeptiska.


Enligt en undersökning som Metro har utfört bland riksdagspartierna uppger enbart två partier att de vill införa ett juridiskt kön. Tre partier har svarat nej. Resterande tre är veliga.

Majoriteten av partier skeptiska

De partier som är positiva till ett tredje kön är Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De är överens om att människor ska ha rätt att få sin könsidentitet erkänd och slippas pressas in i en tvåkönsmodell.

Socialdemokraterna vill ta del av erfarenheter från andra länder. Liberalerna och Moderaterna vill utreda frågan – men Moderaterna menar att nuvarande lagstiftning redan fungerar väl oavsett könsidentitet. Liberalerna anser att ett tredje alternativ i så fall ska vara en valmöjlighet för de personer som önskar, och ingenting som tilldelas.

Centerpartiet har svarat att de vill ha en könsneutral lagstiftning men utan att införa det tredje juridiska könet. Kristdemokraterna vill behålla möjligheten att byta kön, men vill fortfarande ha en tvåkönsmodell. Sverigedemokraterna svarar att könet ska ha så liten betydelse som möjligt, och säger därför nej till reform.

Könsuppdelade statistik anses fortfarande viktigt

Hälften av partierna ställer sig skeptiska till en ändring med hänsyn till könsuppdelad statistik.

“Det är viktigt att frågan lyfts, men som feministiskt parti ser vi i nuläget bland annat att behovet av korrekt statistik för att få en överblick över till exempel jämställdhetsfrågor skulle påverkas av införandet av tredje kön” har Centerpartiet sagt i undersökningen till Metro.

Resterande partier som vill beakta könsuppdelad statistik är Socialdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

“Det är viktigt att ett tredje alternativ är ett val”

Hittills finns det bara ett europeiskt land – Tyskland – som har infört ett juridiskt kön, för barn som föds intersexuella – det vill säga att de har både manliga och kvinnliga könsdelar. Andra länder som infört ett tredje kön är bland annat Indien, Nepal, Pakistan, Nya Zeeland och Sydafrika. I Sverige handlar debatten om att likt i Australien få friheten att själv avgöra din könsidentitet.

– Det är bara du själv som vet vilken könsidentitet du har och vi tycker att man ska kunna byta juridiskt kön enklare generellt. Det är viktigt att ett tredje alternativ är ett val och inte en tvingande kategori för de barn som föds med så kallat oklart kön, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund till Metro.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.