Gustav Fridolin i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen.
1 av 3
Gustav Fridolin i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen. - Foto: Faksimil / TV4
Karin Söder är känd som Sveriges första kvinnliga partiledare.
2 av 3
Karin Söder är känd som Sveriges första kvinnliga partiledare. - Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT
Det är tuffa tider för Miljöpartiet.
3 av 3
Det är tuffa tider för Miljöpartiet. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Gustav Fridolin bakom nytt kritiserat uttalande i tv – glömmer bort kvinnlig partiledare

Vem var egentligen först med att ha en kvinnlig partiledare? Det är inte helt lätt att ha koll på, det visar Gustav Fridolin.


Under lördagsförmiddagen deltog Gustav Fridolin i TV4:s Nyhetsmorgon. Bland annat pratade han om varför Miljöpartiet har två språkrör.

Bland annat uttalade han sig så här:

– Det är en del av vår själ, vi hade det långt innan jag tror ens något annat parti hade spräckt glastaket och haft någon kvinna som ledare över huvudtaget, säger Fridolin i TV4.

"Långt innan" stämmer inte direkt. Karin Söder blev första kvinnliga partiledare för ett riksdagsparti 1985 när hon valdes till ledare för Centerpartiet. Hon blev då den första kvinnliga partiledaren för ett riksdagsparti.

Miljöpartiet var inte långt före, det valde ett kvinnligt språkrör ett år tidigare. Då var partiet fortfarande ett litet nystartat parti som inte kommit in i riksdagen.

Uttalandet har bland annat uppmärksammats av Diana Van, första vice ordförande i Centerstudenter.

– Jag blev väldigt irriterad på att Fridolin förminskade Karin Söder genom sitt uttalande att Miljöpartiet var först. Karin är en stor förebild och som politiker på den nivån så bör han vara medveten om det, säger Diana Van till Nyheter24.

Fridolin har förstås rätt om att Miljöpartiet var först, men då var Miljöpartiet ett litet nytt parti och satt inte i riksdagen.

– Om man pratar om vem som var första kvinnliga partiledare finns det säkert fler, bara att de inte var riksdagspartier. Jag tycker det är skillnad om man är ett riksdagsparti eller ej, säger Van.

UPPDATERING: Efter uttalandet har Gustav Fridolin pratat med Nyheter24 och hyllar såväl Centerpartiet som Miljöpartiets kvinnliga frontfigurer.

Gustav Fridolin var nyligen i blåsväder efter att han sa att han "inte förstod" att kvinnor blev kränkta när någon inte ville skaka hand med dem.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig att rösta på mp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.