1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT / TT

Narkolepsisjuka får 10 miljoner kronor – alldeles för snålt tycker SD

Regeringen och Alliansen har kommit överens. De som blev sjuka i narkolepsi efter vaccinationssprutan mot svininfluensan kommer få 10 miljoner kronor.


Under 2009 och 2010 uppmanade staten den svenska befolkningen att vaccinera sig mot svininfluensan. Många följde rådet, men för en del slutade det riktigt illa.

Vaccinerat gav dem narkolepsi, en sjukdom som påverkar hjärnans förmåga att styra om du är vaken eller sover.

Riksdagen har under torsdagen beslutat om en ny lag för att ge de drabbade ersättning. Alliansen och regeringen har kommit överens om att de som insjuknat ska kunna få som mest 10 miljoner kronor.

Sverigedemokraterna tycket det är på tok för snålt.

– Vi anser att de drabbade ska ha full ersättning som täcker framtida inkomstbortfall, säger Per Ramhorn, Sverigedemokrat i socialutskottet, till Nyheter24.

SD hade velat ha en högre ersättning till det sjuka, en summa som motsvarar hur mycket pengar de till följd av sin sjukdom kommer att förlora under året. Fast exakt hur mycket kan inte Ramhorn säga.

– Att sätta exakt summa eller tak är orimligt, det viktiga är att det ska täcka framtida inkomstbortfall.

SD-aren ser flera problem med den ersättning som han tycker är för låg. Dels att de som drabbats tycer den är för låg, men också att staten får sämre förtroende om den ger dåliga råd och sedan inte ersätter de som far illa av råden.

– Man kan bara tänka sig in i hur man själv skulle känt. Sedan finns det ett annat problem, tar inte staten ansvar för sina råd kommer det bli svårt att få folk att vaccinera sig framöver, säger Ramhorn och fortsätter:

– Man vet att vaccination är bra. Framöver kan täckningsgraden av vaccination bli mindre. Man urholkar förtroendet för staten och myndigheternas vaccinationsråd.

Vill du läsa mer om förslag från SD borde du läsa om när de föreslog att alla flyktingar ska hälsogranskas eller om förslaget att personer med låg lön ska slippa betala skatt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du 10 miljoner är tillräckligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter

Ericsson slår vinstförväntningarna med råge

Det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet. Men lönsamhet och vinst lyfter betydligt mycket mer än väntat, visar en delårsrapport.

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

1 timme sedan
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

2 timmar sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.