Anna Kinberg Batra anser att det finns en kultur i förorten hotar svenska värderingar.
1 av 4
Anna Kinberg Batra anser att det finns en kultur i förorten hotar svenska värderingar. - Foto: TT
Här är Alliansen på besök i Husby.
2 av 4
Här är Alliansen på besök i Husby. - Foto: TT
Anna Kinberg Batra.
3 av 4
Anna Kinberg Batra. - Foto: TT
Andreas Norlén.
4 av 4
Andreas Norlén. - Foto: Henrik Montgomery/TT

​Moderaterna: Fundamentalism i förorterna hotar svenska värderingar

Moderaterna ser med oro på utvecklingen i utanförskapsområden.


Så här lagom till nationaldagen passar Moderaterna på att göra ett nytt utspel. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver partiledaren Anna Kinberg Batra och partikamraten Andreas Norlén om hur svenska värderingar nu hotas – av religiös fundamentalism.

”Det är mycket allvarligt att jämställdheten hotas av fundamentalistiska och traditionalistiska krafter som vuxit sig starka i utanförskapsområden och som fört med sig bland annat tvångsgifte, oskuldskontroller och kontroll av kvinnors klädsel”, skriver Batra och Norlén i SvD.

Man talar också om hur hoten mot journalister har ökat och att fler insatser behövs för att förhindra hederskultur. Dock innehåller inte artikeln några hårda förslag.

Tvångsgifte har varit olagligt i Sverige sedan 2014, och vid årsskiftet hade 65 polisanmälningar inkommit, inget av dem har gått till åtal, skrev SVT i januari. I höstas avslöjade TV4:s Kalla Fakta att tre olika vårdcentraler de besökt erbjöd så kallade oskuldskontroller, något som RFSU vill jämställa med våldtäkt.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Moderaterna?
Tack för din röst!