1 av 4
- Foto: TT
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: TT
I vissa områden möts blåljuspersonal av stenkastning.
4 av 4
I vissa områden möts blåljuspersonal av stenkastning. - Foto: TT

Ebba Busch Thor: "Regeringen sviker människor i utsatta områden"

Kristdemokraterna vill se fler alternativa vapen och fler poliser. Det ska stoppa hot och våld mot blåljuspersonal.


Polis, ambulans och räddningstjänst har problem att komma fram på vissa platser i Sverige. Det finns utsatta områden där blåljuspersonalen inte kan utföra sitt jobb, i stället möts de av stenkastning.

I en intervju med Nyheter24 berättar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hur partiet vill stoppa hot och våld mot blåljuspersonal.

Förslagen handlar om att låta polisen använda alternativa vapen som gummikulor, vattenkanon och elpistol när det behövs. Partiet vill också se fler poliser på plats i områdena.

Bildkälla: TT

– Ska man kunna göra ett gott jobb i bostadsområden måste man vara på plats. Därför föreslår vi fotpatrullerande områdespoliser för att bygga relationer och vinna respekt. Vi har föreslagit 2 600 fler polisanställda som är en viktig del i det här, säger Busch Thor till Nyheter24.

– Jag tror att det behövs alla de här delarna med fotpatrullerande områdespolis, fler polisanställda, fler alternativa vapen och vi ska skräpa straffen för våld mot tjänsteman.

KD-ledaren är inte nöjd med regeringens arbete för att stoppa hot och våld mot blåljuspersonal.

– Jag tycker man sviker människorna som bor i de här områdena. Det behövs en långsiktig satsning på polisen och en tydligare markering från polisen att grundläggande värden som frihet och jämlikhet ska gälla överallt. Vi får inte låta andra krafter ta över, det är en fråga som regeringen inte lyfter alls anser jag, säger Ebba Busch Thor till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Ebba Busch Thor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.