Karl Anders Lindahl höjer ett varningens finger åt Stefan Löfven.
1 av 2
Karl Anders Lindahl höjer ett varningens finger åt Stefan Löfven. - Foto: TT/Nyheter24
Stefan Löfven kikar fram.
2 av 2
Stefan Löfven kikar fram. - Foto: TT News Agency / Janerik Henriksson

Löfven har fått hybris – och det kommer bli hans fall

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl om en statsminister med på tok för gott självförtroende, och om en valrörelse som kan gå riktigt illa för regeringen.


"Slå er för bröstet, svenskar", ryter statsminister Stefan Löfven från Almedalens stora scen. Och den som såg Löfvens tal kunde lätt få intrycket att Sverige just nu är lika rusig som en hamster på tjack.

Han talade om nya svenska uppfinningar, en industri som växer, platsen i FN:s säkerhetsråd, hur Sverige ska ta större plats i EU, kommande stormöten, Spotify, Minecraft och Zlatan.

Men är det något vi lärt oss av senaste årens valrörelser är det att politiker med allt för gott självförtroende inte vinner val. De blir bortpetade. När Fredrik Reinfeldt slog sig för bröstet för ekonomin och jobben blev han sparkad av svenska folket. Att göra Sverigedemokraterna till landets värsta fiende hjälpte inte heller. Snarare tvärtom.

Men optimismen då? Är inte den bra? Nja. Om många känner låg tilltro till ekonomin eller landets utveckling räcker faktiskt inte fin statistik eller bilder på ministrar i kycklinggula bygghjälmar.

Socialdemokraterna har testat strategin innan, och misslyckats. Moderaterna har testat och misslyckats. De kommer fortsätta att misslyckas så länge Sverigedemokraternas nattsvarta världsbild dominerar mångas synfält.

Och för att det ska funka för Socialdemokraterna måste man på allvar attackera Alliansens politik, istället för att skryta. Man måste också sluta demonisera de som köper SD:s historieskrivning. Inte för att SD har rätt eller fel, utan för att det helt enkelt inte funkar.

Annars kommer det bli ett riktigt trist val för Löfven och hans regering.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.