Beatrice Ask vill ha nya regler.
1 av 3
Beatrice Ask vill ha nya regler. - Foto: TT
Hon vill att 18-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse.
2 av 3
Hon vill att 18-åringar ska kunna dömas till livstids fängelse. - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Kent Ekeroth (SD) vill gå ännu längre.
3 av 3
Kent Ekeroth (SD) vill gå ännu längre. - Foto: Stig-Ake Jonsson / Stig-Ake Jönsson/TT

Nya kravet: Tonåringar ska kunna dömas till livstids fängelse

Nu höjs flera röster om att sänka åldersgränsen för livstids fängelse.


I dag kan man bara dömas till livstids fängelse i Sverige om man fyllt 21 år – men nu höjs flera röster om att ändra på det. En av de som vill kunna slänga tonåringar i kurran på livstid är ingen annan är Moderaternas Beatrice Ask, som tidigare varit justitieminister.

– Det handlar om myndiga personer, det är helt orimligt att göra skillnad på en 19-åring och en 22-åring när det handlar om grova brott. Regelverket är skrivet i en annan tid, sa Beatrice Ask på onsdagsmorgonen i en debatt i Sveriges Radio.


Att sänka straffåldern för livstid är inte helt okontroversiellt. Liberalerna vill också sänka åldern, och enligt TV4 är Kristdemokraterna försiktigt positiva.

Men Sverigedemokraterna vill gå ännu längre. SD anser till och med att minderåriga ska kunna dömas till livstids fängelse.

– Om en 17-åring begår ett grovt våldsbrott ska man kunna dömas som vuxen. Då ska även ett livstidsstraff finnas med i skalan, säger SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth till TV4.

Och när Nyheter24 når Kent Ekeroth menar han att ungdomar så unga som 15 år ska kunna dömas till livstids fängelse, en politik som partiet drivit under en längre tid.

– 15-18 åringar ska kunna prövas och om deras brott i relation till deras ålder bedöms som tillräckligt grovt ska de kunna prövas som vuxen med allt vad det innebär, säger Kent Ekeroth till Nyheter24.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

Nvidia presenterar ny AI-processor

1 timme sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

3 timmar sedan
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

igår 22:12
Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.