SD delade fejkartikel – nu stängs Facebook-sidan ner

En artikel om en rånare som visade sig vara falsk blev för mycket – nu har kontot stängts ner.


I går skrev Nyheter24 om sajten Satiren.se, som skriver påhittade nyheter. Sajten har vid flera tillfällen hängt ut privatpersoner med bild utan tillstånd, och har nu polisanmälts.

En som delade en artikel från sajten var Sverigedemokraterna i Älvsbyn, som tydligen inte tyckte källkritik var så viktigt. Men nu har Sverigedemokraterna på riksnivå satt ner foten – och beslutat att stänga ner SD Älvsbyns Facebook-konto.

– Sverigedemokraterna har på riksnivå valt att stänga ner Facebooksidan för Sverigedemokraterna i Älvsbyn. Flera av de inlägg som publicerats på sidan har varit högst olämpliga och inget som vi ställer oss bakom, säger Felix Byström, pressassistent hos Sverigedemokraterna till Piteå-Tidningen.

En av artiklarna man syftar på är just den fejkade nyheten från Satiren.se. Men hos SD Älvsbyn har man ganska dålig koll på vad som hänt.

– Ingen har kommit med någon kommentar till oss om det här. Men vi har diskuterat själva om att ta kontakt med riks efter att andra har sett att sidan är borta och ingen vet varför, säger Sören Nilsson, gruppledare för SD i Älvsbyn till PT. Han tycker till och med att det är lite obehagligt att kontot stängts ner.

– Lite obehagligt är det att det är så mycket styrning uppifrån, eller vi vet väl inte var styrningen kommer ifrån än. Personligen tycker jag det är märkligt att man ifrågasätter. Andra sidor delar exakt samma saker, säger Nilsson till PT.

När Nyheter24 når Sverigedemokraterna på riksnivå menar man att kommunikationen brustit.

– Sidan stängdes ner igår och vi kommunicerade det med SD Norrbotten, alltså hela distriktet. Det har uppenbarligen brustit i kommunikationen mellan SD Norbotten och Älvsbyn. De frågetecken som finns nu kommer redas ut väldigt snart, säger Felix Byström till Nyheter24.

Men har ni tillgång till alla lokala Facebook-sidor?

– Det varierar från fall till fall. I vissa fall har vi hjälp till att starta upp sidorna och ibland har de startats upp på eget initiativ. I det här fallet har vi haft tillgång till den och kunnat stänga ner den.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
ÄR DET RÄTT ATT SIDAN STÄNGS NER?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.