Moderaterna vill nu kartlägga hur många flyktingar som gömmer sig i Sverige.
1 av 3
Moderaterna vill nu kartlägga hur många flyktingar som gömmer sig i Sverige. - Foto: TT
Förra året sökte över 160 000 personer asyl i Sverige.
2 av 3
Förra året sökte över 160 000 personer asyl i Sverige. - Foto: Marcus Ericsson/TT
Johan Forssell menar att det är inhumant att låta människor gömma sig i Sverige.
3 av 3
Johan Forssell menar att det är inhumant att låta människor gömma sig i Sverige. - Foto: TT

Moderaterna vill ha hårdare tag mot papperslösa: "Har inte tillstånd att vara i Sverige"

Nu vill Moderaterna ha åtgärder för att hitta dem som gömmer sig i Sverige utan uppehållstillstånd.


Förra året sökte 162 877 personer asyl i Sverige. Knappt 110 000 beviljades uppehållstillstånd. Men Moderaterna menar nu att man har mycket dålig koll på de som fått avslag på sin ansökan. Och nu vill man ta hårdare tag för att hitta dem som gömmer sig i Sverige som papperslösa.

– Jag är orolig för det skuggsamhälle som växer fram. Det är inte humant. Vi vet inte hur många som finns i landet, det kan röra sig om 50 000 personer, och många av dem far illa eller blir utnyttjade. Vi måste vidta åtgärder för att förhindra detta, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell till Nyheter24.

Många flyktingar som lever under jorden får hjälp av ideella organisationer och privatpersoner för att kunna hålla sig gömda i Sverige. Men Forssell menar inte att man planerar någon lagstiftning som skulle det göra svårare att gömma flyktingar.

– Vi har inga sådana förslag. Men genom att hjälpa den som gått under jorden så förlänger man en redan svår situation. De flesta kommer inte få asyl ändå, och ju längre tid man hinner vara i Sverige blir det bara svårare den dagen man ska ryckas upp med rötterna, fortsätter Forssell.

Förutom att ta bort möjligheten för papperslösa att söka socialbidrag, vill Moderaterna även dra igång en kartläggning över hur många personer som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd.

– Man bör göra en kartläggning över hur många som bor i Sverige utan tillstånd. Talar vi om femtiotusen eller hundratusen personer? Vi måste veta hur många, med tanke på kostnader för till exempel skola och sjukvård.

Exakt hur ska den här kartläggningen gå till?

– Det har vi inte specificerat, vi har bara sagt att regeringen bör göra det här skyndsamt tillsammans med kommunerna.

Men ska till exempel lärare uppge hur många flyktingbarn man har i en klass? Hur blir det med den personliga integriteten då?

– Man ska komma ihåg att det här är personer som inte har tillstånd att vara i Sverige och som inte följt svensk lag. Det är högst rimligt att vi skaffar oss kunskap om hur många de är, säger Johan Forssell, och fortsätter:

– Man kan tänka sig att varje sjukhus rapporterar in antal, eller att varje utbildningsnämnd gör det. Man behöver inte uppge namn eller så, det handlar om att veta antalet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde gömda flyktingar kartläggas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.