Dags för mer matte i skolan.
1 av 4
Dags för mer matte i skolan. - Foto: TT / TT
105 mer timmar matte i skolan införs. Men det börjar först sommaren 2019.
2 av 4
105 mer timmar matte i skolan införs. Men det börjar först sommaren 2019. - Foto: TT
Mer teknik införs från och med redan nästa sommar.
3 av 4
Mer teknik införs från och med redan nästa sommar. - Foto: TT
Gustav Fridolin är utbildningsminister och språkrör i Miljöpartiet.
4 av 4
Gustav Fridolin är utbildningsminister och språkrör i Miljöpartiet. - Foto: TT

Snart blir det mer matte och teknik i skolan – och mindre elevens val

Det är dags för mer matematik i grundskolan, det har regeringen bestämt.


Är favoritämnet matematik? I så fall har regeringen kommit med goda nyheter. Om du helst undviker att traggla med siffror är det dock inget roligt beslut regeringen har tagit.

Det ska införas 105 fler timmar i grundskolan. Och tiden för det kommer att tas från elevens val. Det här presenterade utbildningsminister Gustav Fridolin vid en pressträff under tisdagen.

Gustav FridolinTT

Matte är ett av de ämnen som svenska elever har svårast för. Det är det ämne, varav de ämnen alla elever läser, som flest inte når godkänt betyg i. Tittar vi internationellt på länder som är bättre på matematik så är mer matte en av lösningarna, säger Fridolin till Nyheter24.

Tiden för 105 fler timmar matte kommer att tas från elevens val. Enligt utbildningsministern är det en bra idé eftersom elevens val inte har varit tillräckligt bra och elever inte har varit nöjda.

– När vi utvärderat elevens val så är det ett av de ämnen som får sämst resultat. I utvärderingar svarar elever att de inte upplever att det har den kvalitet det ska ha. Med färre timmar i elevens val hoppas vi det får bättre förutsättningar att ha bra innehåll, säger han.


Från och med nästa sommar införs även mer teknik på schemat. Svenskarna är nämligen inte tillräckligt bra på teknik, tycker regeringen. Det ska det bli ändring på. I skolan ska alla elever i grundskolan få läsa minst 200 timmar teknik.

Skolverket har fått i uppdrag att ta fram en plan för IT i skolan. Elever ska få lära sig mer programmering, bland annat ska det ingå i matematik och teknik.



Satsningen på teknik i skolan ska bland annat göra att det blir en mer jämställd könsfördelning när det gäller yrkesval i framtiden, skriver Fridolin och näringsminister Mikael Damberg i en debattartikel.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha mer matte i skolan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.