Nazistrock och automatvapen – här är artisten SD bokade till familjefestival

"Utrota alla judar" och "låt svastikafanan vaja högt". Här är den mörka historien bakom en av artisterna som bokades av Sverigedemokraterna i somras.


När Sverigedemokraterna arrangerade sin stora sommarfestival den 26-27 augusti i somras var rockabillybandet John Wildcat och Vildkatterna ett av banden som uppträdde. Enligt SD själva var uppträdandet en succé, och i publiken fanns några tusen personer.


Men i dag kan Nyheter24 avslöja att bandets sångare, John Karlsson, har ett minst sagt mörkt förflutet. Karlsson har inte bara blivit dömd för bland annat bedrägeri och vapenbrott, han är också före detta medlem i nazistbandet Division Nordland.

Ville hissa flagga med hakkors på

Division Nordland bildades i Motala i mitten av 00-talet, och spelade de närmaste åren bland annat på konserter arrangerade av nazistpartiet Nationalsocialistisk front. I en video från en spelning 2008 uppträder bandet medan flera i publiken gör Hitler-hälsningar.

Bland de djupt antisemitiska och rasistiska låtarna bandet gjort finns titlar som "Rasera demokratin", "Under svastikafanan" och "White Pride". I White Pride sjungs det inte bara ”Seig Heil”, men också att det är dags att rensa upp i den ”etniska röran” och skapa ett land där ”svastikafanan vajar högt”.

"Utrota alla judar"

I låten ”Slutstriden” lyder en textrad ”den eviga juden ska rensas ut”, och att ”sagan” ska pågå tills ”vi utrotat alla judar på vår jord”.

John Karlsson gillar också flera sidor som är kopplade till högerextrema grupper och vit makt-musik på Facebook. På en bild som Nyheter24 kommit över poserar en ung Karlsson med ett automatgevär. Detta var under samma tid som Division Nordland gjorde låtar som handlade om väpnad revolution och att störta demokratin.

När Nyheter24 når Karlsson menar han att Sverigedemokraterna inte kände till hans bakgrund när bandet bokades.

– Nej, vi diskuterade inte enskilda bandmedlemmars förflutna. SD ville boka vanliga band till en vanlig festival, och det lät som en bra grej. Vi spelar rockabilly som är helt opolitiskt, säger Karlsson till Nyheter24.

Karlsson medger att han varit med i Division Nordland 2006-2008, att han spelade flera instrument och sjöng på vissa låtar, men att han inte längre har kopplingar till bandet, och att han rent politiskt "tänker i andra banor" sedan flera år tillbaka. Han menar också att han inte står som upphovsman till musiken.

– Det är ett projekt som lades ned någon gång 2008-2009. Jag har sedan dess tagit avstånd från allt sånt.

Hur ser du i dag på spelningarna hos Nationalsocialistisk Front?

– Bandet John Wildcat har aldrig spelat på ett sånt evenemang.

Men du har det.

– Bandet John Wildcat har aldrig spelat på ett sådan tillställning. Jag vill bara kommentera sånt som gäller bandet John Wildcat.

"Ny information"

Från Sverigedemokraternas håll menar man att man inte kände till Karlssons bakgrund.

"För oss är detta ny information och det är naturligtvis väldigt olyckligt om det är så att en person som uppträtt på Sommarfestivalen innehar åsikter av denna typ. Sverigedemokraterna tar kraftigt avstånd från alla odemokratiska totalitära rörelser", skriver Sverigedemokraternas informationsansvarige Henrik Gustafsson i ett mejl till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde SD ha bokat artisten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.