1 av 5
- Foto: TT
2 av 5
- Foto: TT
3 av 5
- Foto: TT
4 av 5
- Foto: TT
5 av 5
- Foto: TT

Använd inte Snapchat om du ska göra lumpen – det kan leda till fängelse

Alla som gillar snap, insta och fejjan måste verkligen läsa det här...


Det är nu mer eller mindre klart att Sverige får värnplikt igen, något som skulle göra att tusentals unga svenskar kommer att få mönstra redan nästa år.

Och är du kanske lite sugen på att göra lumpen? Då får du ta och tänka på att det inte bli lätt att hålla kontakt med dina kompisar på Snapchat eller lägga upp de där perfekta bilderna på Instagram.

1. Kommer du kunna använda Snapchat?

Både ja och nej. Att dokumentera din tjänst och arbete inom det militära behöver inte vara något dåligt i sig. Men om du tar bilder som visar sekretessbelagd information eller skyddsobjekt kan du tvingas ta bort bilden från din story.

2. Instagram?

Samma sak där. Att ge bort information som alla kan se som kan äventyra dig och dina kompisar i ett skarpt läge är så klart inte okej enligt Försvarsmakten. Detta gäller även om du har ett låst konto.

3. Vad får man skriva på Facebook?

Du får så klart beskriva vad du är med om och vad du gör – men till en viss gräns. Du får inte avslöja information som kan vara hemlig eller som kan äventyra rikets säkerhet.

4. Vad händer om du snapchatar när jag gör lumpen?

Förhoppningsvis ingenting, om din snap inte bryter mot reglerna. Men röjer du sekretessbelagd information kommer du bli tillsagd att ta bort det.

5. Om man inte tar bort inlägget då?

Är det riktigt allvarligt får du faktiskt tänka på att det är ett allvarligt lagbrott att publicera sekretessbelagd information, eller att ”förevisa hemliga föremål för obehörig”, som det står i lagen.

6. Man kan alltså få fängelse om man snapar i lumpen?

Japp! Enligt kapitel 19, nionde paragrafen i brottsbalken kan du faktiskt dömas till fängelse om du tar en instabild på vad du och dina soldatkompisar håller på med. I värsta fall kan du få sitta i fängelse i ett år, även om det bara var ett misstag från din sida.

Så här ser lagen ut:

”Den som av grov oaktsamhet befordrar, lämnar eller röjer sådan uppgift som avses i 7 § döms för vårdslöshet med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst ett år eller, om Sverige var i krig, till böter eller fängelse i högst två år.”

Är du en av dem som kanske kommer tvingas göra lumpen? Det kan du ta reda på här.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du sugen på att göra lumpen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

700 instängda i australisk avkrok

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

3 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.