Fyra SD:are vill sänka tidsgränsen för abort.
1 av 3
Fyra SD:are vill sänka tidsgränsen för abort. - Foto: TT / TT
i dag är det möjligt att göra abort utan speciella skäl fram till och med vecka arton.
2 av 3
i dag är det möjligt att göra abort utan speciella skäl fram till och med vecka arton. - Foto: TT
Sverigedemokraterna vill att tiden för fri abort sänks till tolv veckor.
3 av 3
Sverigedemokraterna vill att tiden för fri abort sänks till tolv veckor. - Foto: TT

Sverigedemokraternas förslag: Gör det svårare att göra abort

I dag får man göra abort till och med vecka 22. Det är alldeles gör länge tycker Sverigedemokraterna.


Den svenska abortlagen tillåter fri abort fram till och med vecka 18. Fram tills den veckan är det alltså tillåtet att göra abort av vilket skäl som helst.

Har graviditeten pågått längre är det möjligt att få tillstånd att utföra en abort till och med vecka 22.

Det här är för generöst, anser flera Sverigedemokrater som föreslår att tidsgränsen för fri abort sänks till tolv veckor.

– De flesta aborter sker redan i dag innan den tolfte veckans utgång, och vecka tolv är också gränsen för när en abort rent medicinsk räknas som sen och innebär en större påfrestning, vilket gör att vi anser det vara en rimlig gräns för särskild prövning, säger Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler till Nyheter24.

"En självklarhet"

Hon menar också att det är rimligt att sänka tidsgränsen för abort eftersom vetenskapen gått framåt. Ett tidigt fött barn har större chanser att överleva i dag, jämfört med när nuvarande lag infördes 1974.

– Att diskutera var gränsen för den helt fria aborten ska gå i ljuset av medicinsk utveckling, uppdaterade statistiska underlag och etiska överväganden bör inte vara kontroversiellt, tvärtom ser jag det som en självklarhet, säger Bieler.

Bakom förslaget står Paula Bieler, tillsammans med Sverigedemokraternas Carina Herrstedt, Cassandra Sundin, Sara-Lena Bjölkö.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde tidsgränsen för abort sänkas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.