SD kan bli större än M nästa val, menar statsvetare.
1 av 5
SD kan bli större än M nästa val, menar statsvetare. - Foto: TT
Jimmie Åkesson tror att SD kommer bli störst.
2 av 5
Jimmie Åkesson tror att SD kommer bli störst. - Foto: TT
Jimmie Åkesson.
3 av 5
Jimmie Åkesson. - Foto: TT
Moderaterna och Anna Kinberg Batra har det tufft just nu.
4 av 5
Moderaterna och Anna Kinberg Batra har det tufft just nu. - Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bo Lundgren var M-ledare fiaskovalet 2002.
5 av 5
Bo Lundgren var M-ledare fiaskovalet 2002. - Foto: TT

​Sverigedemokraterna kan gå om Moderaterna nästa val

Det går fortsatt trögt för Moderaterna. Och nu menar statsvetare att 2018 kan bli ett stort fiaskoval för M.


Det går trögt för Moderaterna just nu. Flera undersökningar har den senaste tiden visat att partiet backar eller står helt stilla. Och nu menar statsvetare att partiet snart kan vara omkörda av både Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

– Förutom det spelteoretiska, att M blöder väljare åt både SD och C, handlar Moderaternas problem i grunden om att man halkat efter i politikutvecklingen, säger statsvetaren Sven Dahl till Dagens Industri.

Nyligen har Sverigedemokraterna närmat sig Moderaterna i opinionen, samtidigt som Moderaterna sedan valet 2014 lagt om sin politik för att ta väljare av just SD. Men det verkar funka dåligt, menar experterna.

– Moderaterna utkämpar ett ideologiskt tvåfrontskrig och de är aldrig lätta att vinna. Man försöker vinna tillbaka väljare från SD samtidigt som man vill behålla den klassiska höger-vänsterkonflikten med S, säger statsvetaren Tommy Möller till DI.

Slutsatsen blir att Moderaterna kan göra ett riktigt kasst val 2018, som kommer att gå att jämföra med det man gjorde 2002. Då fick partiet drygt 15 procent.

– Då skedde en mycket kraftig förskjutning inom borgerligheten, och det har vi sett flera exempel på tidigare och det är fullt möjligt att det sker även 2018, säger Tommy Möller till DI.

Nyligen uttalade sig Jimmie Åkesson om hur han tror att det går i nästa val – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du SD blir större än M 2018?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.