- Foto: TT

Jimmie Åkessons uppmaning till Anna Kinberg Batra: Dumpa Centerpartiet

Åkesson vill samarbeta med M - men har svårt att se hur det skulle kunna funka med Annie Lööf.


Lagom till jul känner Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att det är dags att sätta lite press på Anna Kinberg Batra.

I en stor intervju med Dagens Industri säger Åkesson att han är beredd att samarbeta med Moderaterna i en framtida regering – men utan Liberalerna och Centerpartiet.

– Jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna stödja en invandringspolitik där Centern har ett inflytande, säger Åkesson till Di.

Men Jimmie Åkesson kommer inte att samarbeta med Moderaterna hur som helst. SD-ledaren har tre krav på Kinberg Batra, enligt Di:

1. Moderaterna måste hålla fast vid sin restriktiva invandringspolitik

2. Den tillfälliga asyllagen måste bli permanent

3. Kraven på ökad anhöriginvandring måste avvisas.

SD kommer också att ställa krav på hårdare rättspolitik, skriver Dagens Industri.

Men om Sverigedemokraterna och Moderaterna ensamma skulle kunna regera är inte helt självklart. Baserat på senaste stora undersökningen från SCB skulle SD och M tillsammans få 40,3 procent. Det är mindre än vad de rödgröna skulle få. S+Mp+V får tillsammans 41,4. Läs mer om den undersökningen här!

Sverigedemokraterna har gått bra senaste åren. Och SD har faktiskt tagit väljare från alla andra partier – läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde SD och M samarbeta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.