Det finns mycket att vara orolig över.
1 av 6
Det finns mycket att vara orolig över. - Foto: Google maps/TT
Hotet mot Baltikum pratar många om.
2 av 6
Hotet mot Baltikum pratar många om. - Foto: Google maps
Och hur bra kompisar är de här två herrarna egentligen?
3 av 6
Och hur bra kompisar är de här två herrarna egentligen? - Foto: TT
USA:s blivande utrikesminister och Vladimir Putin.
4 av 6
USA:s blivande utrikesminister och Vladimir Putin. - Foto: TT
Man har också växlat upp nätkriget.
5 av 6
Man har också växlat upp nätkriget. - Foto: TT/Nyheter24
Och rustar upp med nya kärnvapen.
6 av 6
Och rustar upp med nya kärnvapen. - Foto: Google maps/TT

Hotet från öst: 5 saker vi verkligen borde vara oroliga över

Upprustning, kontakter med USA och propagandakrig – här är sakerna vi borde oroa oss över.


1. Informationskriget

Enligt Oscar Jonsson, gästforskare vid Berkeley, har Ryssland nu tagit nya steg när det gäller att använda sociala medier för propaganda. Man ser också en effektivitet i att använda cyberattacker mot oliktänkande, skriver Jonsson i Svenska Dagbladet.

Här i Sverige avslöjades det nyligen att Sverigedemokraterna haft en person med nära kopplingar till Ryssland anställd vid sitt kansli. Det har också rapporterats om att flera partier i Europa får direkt eller indirekt stöd från Ryssland.

2. Kopplingarna till amerikanska valet...

En skandal som växer sig allt större i USA är anklagelserna om att ryska hackare ska ha påverkat valresultatet. På torsdagen gick en företrädare för Vita huset ut och sa att hackning har förekommit och att valvinnaren Donald Trump kände till det. Det kan till och med varit så att Trump beställt hackungen av Putin själv, skriver The Independent.

3. …och att det kan få förödande konsekvenser

inte nog med att Donald Trump precis utsett Putins kompis Rex Tillerson till utrikesminister. Han har också sagt att att han inte tänker hjälpa Baltikum om Putin skulle gå in där. USA:s blivande president har vid flera tillfällen talat väl om Vladimir Putin.

USA:s blivande utrikesminister Rex Tillerson tillsammans med Vladimir Putin.

4. Nya supervapen

Just nu rustar Ryssland upp sin militär – och inte minst sin kärnvapenarsenal. För inte så länge sedan meddelande ryska myndigheter att man nu jobbar på kärnvapnet “Satan 2”, som skulle få förödande konsekvenser om det släpptes i Europa. Läs mer om det här.

5. Planer för Baltikum och Finland?

Rysslands annektering av Krim var bara början, menar många bedömare. Nyligen avslöjades det att Ryssland köpt flera fastigheter på viktiga platser i Finland, något som kan vara förberedelser för en invasion. Många menar också att det som hände i Krim snart kan hända i Lettland, och tunga sajten Foreign Policy menar att det skulle kunna starta ett nytt världskrig. Läs mer om ryska intressen i Finland här.

När Jimmie Åkesson fick frågan om kopplingarna till Ryssland blev hans reaktion lite märklig – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för Ryssland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.