Nyheter24 har utsett Annie Lööf till årets politiker 2016.
1 av 2
Nyheter24 har utsett Annie Lööf till årets politiker 2016. - Foto: TT
2016 har varit ett succéår för Centerpartiet.
2 av 2
2016 har varit ett succéår för Centerpartiet. - Foto: TT

Annie Lööf är årets politiker 2016

Centerpartiets succéår var verkligen inte någon självklarhet. Tack vare envishet och att hon står för det hon tror på har Annie Lööf förtjänat titeln Årets politiker 2016.


Annie Lööf ger inte upp. Strax innan EU-valet 2014 låg Centerpartiet under riksdagsspärren i flera mätningar, och framtiden såg minst sagt osäker ut. Men Annie Lööf höll fast vid sin magkänsla och sin energi.

De senaste två åren har varit ett par av de mest turbulenta i svensk politisk historia. Och den stora vinnaren är Centerpartiet. Partiet står nu stabilt som fjärde största parti, och i flera mätningar har man de högsta siffrorna på flera decennier.

Annie Lööf har inte valt den enkla vägen, att som alla andra föreslå hårdare tag mot de som flyr från krig och oroligheter. Hon har istället valt att gå sin egen väg, att ta vara på folks optimism istället för att spä på oro.

Med sin starka spirit, sitt engagemang och envishet, och med sitt respektfulla sätt så är Annie Lööf given som årets politiker 2016.

Hur känns det?

– Det viktigaste i politiken är ju inte politikerna, utan de politiska idéerna. Men, det är självklart roligt att allt hårt arbete och tydliga värderingar uppmärksammas. Inte minst av er, ni når ju ut till väldigt många unga människor och jag hoppas att fler unga som vill se en annan samhällsutveckling söker sig till politiken. Kan jag och Centerpartiet inspirera till handlingskraft gör vi det gärna, säger Annie Lööf till Nyheter24.

Vad betyder det här för dig?

– Just nu har Centerpartiet en positiv trend i mätningarna och mitt ledarskap lyfts upp som något positivt. Det värmer verkligen att se vårt ökade stöd. Men jag är samtidigt mycket medveten om att det inte är opinionsmätningar eller utmärkelser som förändrar samhället utan för det krävs reformer. På valdagen avgörs det om vi får genomslag för våra förslag för fler jobb i hela landet, resultat för miljön, ökad trygghet och en migrationspolitik där vi kombinerar ordning och reda med medmänsklighet.

Varför tror du att du vann?

– Centerpartiet har under året blivit ett ännu tydligare parti. Vi har varit bra på att stå upp för våra värderingar i en väldigt turbulent tid. Det tror jag många människor uppskattar. Att vi visat på ett större ansvarstagande och ett tydligare ledarskap är något jag också tror påverkar vårt stöd.

Vilket är ditt starkaste minne från 2016?

– 2016 har på många sätt varit ett väldigt brutalt och turbulent år. Samtidigt har det varit ett år där många människor som vill se ljust på framtiden kraftsamlat för att göra samhället bättre. Det går därför inte att bara ta ett enskilt minne. Terrorattackerna i Bryssel och Nice, bilderna på krigets barn i Syrien och Irak – 2016 har varit ett år som verkligen berörde.

Vilka är dina förebilder?

– Som politisk ledare och centerpartist är det självklart att såväl Karin Söder som Thorbjörn Fälldin är två stora förebilder. Två förebilder som tyvärr helt nyligen lämnat oss, men deras gärningar kommer fortsätta att inspirera mig och generationer av centerpartister framåt. Karin för hennes banbrytande gärning som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare, Thorbjörn för hans avgörande insatser som den som bröt med ett långt Socialdemokratiskt maktinnehav och med sitt ledarskap samlade borgerligheten. Det inspirerar även idag.

Vad kommer bli viktigast 2017?

– Det kommer att vara viktigt att tydligt visa på ansvar och handlingskraft för att lösa de stora utmaningar Sverige står inför. Jag ser stora utmaningar för Sverige, men jag ser ljust på framtiden. Det här kan vi klara av. Vi kan öka tryggheten i hela landet, om vi kan minska tudelningen på arbetsmarknaden kan vi undgå att Sverige delas, vi kan ställa om samhället för att klara klimatutmaningen och vi kan få en fungerande integration. Det här är de områdena som jag ser som de riktigt stora utmaningarna för vårt land och det är därför jag tror att det 2017 kommer bli än mer tydligt att det behövs ett nytt ledarskap för Sverige.

Men det är inte bara Annie Lööf som fått utmärkelse! Här är 18 andra personer och händelser som det snackats mycket om 2016.

För inte så länge sen frågade Nyheter24 Annie Lööf om hon kan tänkas bli Sveriges nästa statsminister. Läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Centerpartiet kommer att öka ännu mer 2017?
Tack för din röst!