Moderaterna vill att fler dömda brottslingar ska utvisas.
1 av 3
Moderaterna vill att fler dömda brottslingar ska utvisas. - Foto: Bild TT
2 av 3
- Foto: Bild TT
Inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson.
3 av 3
Inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson. - Foto: Bild TT

Moderaterna kräver hårdare tag: Fler brottslingar måste utvisas

Flera åtgärder behövs för att brottslingar som dömts till utvisning också ska lämna landet, det menar Moderaterna.


Den som inte är svensk medborgare kan utvisas ur landet om den döms för ett allvarligt brott. Trots det så händer det att brottslingar som dömts till utvisning stannar kvar i Sverige efter att de avtjänat sitt straff, vilket SVT skrivit om.

Nu kräver Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell svar från justitieminister Morgan Johansson om vad regeringen ska göra åt detta.

Moderaterna vill bland annat att kraven för utvisning sänks. Forssell anser att brott som leder till sex månaders fängelse också borde leda till utvisning för de som inte är svenska medborgare.

– Om man kommer till Sverige och begår ett allvarligt brott då ska man utvisas. Vill man inte hamna i den situationen har jag ett enkelt råd: sluta begå brott, säger Forssell till Nyheter24.

johan forssell utvisningarBildkälla: TT Bild

– Vi tycker att gränsen bör dras vid sex månaders fängelse. Man kan alltid diskutera var gränsen ska gå, jag tycker självklart inte att vi ska utvisa folk på grund av bagatellartade brott, men för narkotikarelaterade och misshandelsfall tycker jag det bör gå, säger han.

Moderaten säger att han upplever att brottsligheten ökar. (Lite annorlunda mot inrikesministern som anser att antalet sexuella övergrepp minskat)

– Ja, min uppfattning är att otryggheten ökar kraftigt och det styrks av Brå, säger Forssell.

Förutom att sänka gränsen för när brott leder till utvisning vill Moderaterna också att prövningen om utvisning sker efter avtjänat fängelsestraff och att åklagare i större utsträckning yrkar på utvisning.

Nyligen sa Moderaterna att de vill fälla regeringen – läs mer om det här – men det utspelet sågades av Annie Lööf.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Moderaterna?
Tack för din röst!