Gustav Fridolin brukar äta skolmat när han besöker olika skolor. Han tycker oftast att den är bra.
1 av 3
Gustav Fridolin brukar äta skolmat när han besöker olika skolor. Han tycker oftast att den är bra. - Foto: Collage: TT Bild
Gustav Fridolin, utbildningsminister och Miljöpartiets språkrör.
2 av 3
Gustav Fridolin, utbildningsminister och Miljöpartiets språkrör. - Foto: TT Bild
Första februari är det den vegetariska dagen.
3 av 3
Första februari är det den vegetariska dagen. - Foto: TT Bild

Vegetarisk mat i skolan? Här är vad som gäller

Ska elever få vegetariska alternativ eller en vegetarisk dag i veckan? Så här tycker utbildningsminister Gustav Fridolin om vegomat.


Första februari är inte vilken dag som helst – det är en den vegetariska dagen. En perfekt dag att käka vegomat alltså, om du inte redan gör det varje dag.

Om det finns vegetariska alternativ för den som går i skolan är dock ingen självklarhet. Det är skolorna och kommunerna som bestämmer vilken mat som ska serveras.

Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör i Miljöpartiet, tycker det är bra om det serveras en vegetarisk rätt eftersom fler alternativ gör att fler elever väljer att äta lunch.

– Vi vet att om eleverna äter maten så är det mycket lättare för dem att koncentrera sig på lektionerna. Om man har flera alternativ, en schyst salladsbuffé och möjlighet att välja vegetariskt utan att anmäla långt i förväg är det även fler elever som äter sig mätta, säger Fridolin till Nyheter24.

Enligt språkröret jobbar Miljöpartiets kommunpolitiker hårt för att det ska finnas vegetariska rätter i skolan. Trots det anser han inte att initiativet i första hand ska komma från politikerna om det ska fungera bra.

– Min erfarenhet är att när det fungerar jättebra när det kommer från skolan och eleverna, säger han och fortsätter:

– Däremot är risken större att det inte håller så länge när det kommer uppifrån och inte är förankrat på skolan. Mitt råd till Miljöpartiets politiker brukar vara att snacka med skolan i stället för att ta upp det i utbildningsnämnden.

Vegomeny

Om det är någon elev som vill få in vegomat på skolans meny uppmanar Fridolin eleven att ta kontakt med rektorn och elevrådet.

– Snacka med kockarna i matsalen och hur det är bestämt. Finns det inte vegetariskt för att det alltid varit så eller har det varit en diskussion? säger Fridolin.

Han säger också att det är bäst att vara flera, då är det enklare att förändra. Sen ska de höra av sig till den som är ansvarig, alltså skolan och kommunen.

Läs också om när några sossar kom med förslaget om en köttfri dag och debattartikeln om att all mat i skolan borde vara vegetarisk.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är viktigt att skolan serverar vegetarisk mat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.