Vallkoalsskylt och EU-flaggor
Vad handlar EU-valet om egentligen? - Foto: TT

5 saker du måste veta om EU-valet 2019 – därför ska du rösta

EU-valet närmar sig. Men vad är EU-valet egentligen, och varför ska man rösta? Här är allt du behöver hålla koll på.


1. När är EU-valet?

EU-valet 2019 är söndagen den 26 maj, men om du vill förtidsrösta kan du göra det från och 8 maj. Du som är 18 eller äldre får rösta, och det går till ungefär som när man röstar i riksdagsval. Du får bara rösta en gång.

2. Vad exakt röstar vi om?

Sverige har 20 platser i EU-parlamentet. Det är dessa 20 stolar som ska delas upp i EU-valet. I EU-parlamentet bestäms bland annat EU:s budget och olika regler som påverkar ditt liv varje dag. 

Så ja, det spelar stor roll vilka som sitter nere i Bryssel. 

3. Måste jag rösta?

Nej, det måste du inte. Men tänk på att det här är en direkt chans att påverka EU. Det är väldigt dumt att strunta i det. 

4. Vilka partier kan jag rösta på?

Du kan rösta på samma parti som du röstar på i vanliga fall, men är du osäker vad ditt parti har för syn på EU kan du kika på deras hemsida. 

Men håll också utkik efter uppstickarpartier – i EU-valet är det vanligt med skrällar och att partier som inte skulle ha en chans i riksdagsvalet gör bra ifrån sig. Exempel på det är Junilistan 2004, Piratpartiet 2009 och Feministiskt Initiativ 2014. 

5. Kan jag personkryssa i EU-valet?

Ja, det kan du. Precis som i riksdagsvalet har partierna en lista med politiker du kan rösta på. Det är partierna själva som bestämmer vilka som ska vara med på listan, ofta är det politiker som specialiserat sig på just Europa-frågor. 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta?
Tack för din röst!