Annie Lööf rusar om Jimmie Åkesson
Annie Lööf rusar om Jimmie Åkesson - Foto: Bildkälla: Christine Olsson/Adam Ihse/TT

Annie Lööf rusar förbi Jimmie Åkesson i ny mätning

Det må vara tre år kvar, men det hindrar inte intresset inför valet 2022. Ipsos förtroendeundersökning visar att Centerpartiets Annie Lööf är den stora vinnaren bland partiledarna.


Det är analysföretaget Ipsos som tillsammans med Dagens Nyheter har gjort en omfattande undersökning om folkets förtroende för partiledarna. Vilket visar att den stora vinnaren i sammanhanget är Centerpartiets Annie Lööf.

Annie Lööf ökar mest förtroende

Sedan januariavtalet presenterades i vintras , så dalade stödet från 41 procent efter valet hela 26 procent efter överenskommelsen och kritiken haglade mot Annie Lööf. Men nu visar DN/Ipsos undersökning att positiva vindar är på ingång, då förtroendesiffrorna för Lööf  klättrar över 30 procent för första gången sedan februari i år. Vilket innebär att Centerledaren har mer förtroende än Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Lunchmötet gav önskad effekt 

Undersökningen visar dock att Jimmie Åkessons lunch med Ebba Busch Thor kan ha haft en betydande del i ökat väljarstöd för Sverigedemokraternas partiledare.

Ipsos opinionsanalytiker, Niclas Källebring konstaterar att Ebba Busch Thors uttalande om att Kristdemokraterna är villiga att diskutera sakfrågor med partiet, är en positiv signal för Sverigedemokraternas väljare.

– Både lunchen och tidigare beskedet från KD att man ska samtala med alla partier är symboler som kan ha ett värde för synen på Jimmie Åkesson, säger han till Dagens Nyheter.

Sabuni effekten uteblir

Undersökningen visar även på att Liberalernas partiledarbyte inte fått den nytändningen partiet önskade, siffrorna visar att var femte väljare har stöd för Nyamko Sabuni, vilket ligger i linje med vad den förra partiledaren Jan Björklund hade innan sin avgång.

Undersökningen i sin helhet

Andel som har stort förtroende i procent. Förra mätningen inom parentes.

Stefan Löfven (S): 40 (39)

Ebba Busch Thor (KD): 35 (35)

Ulf Kristersson (M): 31 (30)

Jonas Sjöstedt (V): 30 (32)

Annie Lööf (C): 30 (26)

Jimmie Åkesson (SD): 27 (25)

Nyamko Sabuni (L): 20 (–)

Isabella Lövin (MP): 17 (14)

Per Bolund (MP): 11 (–)

Källa: Ipsos


/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!