Storbritanniens premiärminister Boris Johnson citerade Greta Thunberg vid COP26.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson citerade Greta Thunberg vid COP26. - Foto: Michael Sohn/AP/TT och Alberto Pezzali/AP/TT

Boris Johnson citerar Greta Thunberg vid COP26: "Bla bla bla"

I samband med öppningsceremonin vid FN:s klimattoppmöte i Glasgow höll den brittiska premiärminister Boris Johnson inledningsanförandet – och passade då på att citera den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.


Under måndagen gick öppningsceremonin vid FN:s klimattoppemöte i Glasgow av stapeln. Den som höll inledningsanförandet var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som lyfte ett varningens finger.

– Ju längre vi dröjer att agera, desto högre blir priset, domedagsklockan står på en minut till midnatt, sade han och fortsatte:

– Om vi inte tar klimatet på allvar är det för sent för våra barn att göra det i morgon.

Boris Johnson refererade till Greta Thunberg

I sitt tal tycktes Boris Johnson dessutom citera den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som även hon är på plats vid COP26. 

Boris Johnson under inledningsanförandet vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

I september höll hon nämligen ett tal i Milano där hon kritiserade politikernas brist på agerande och sade att "det finns ingen planet B, det ingen planet bla bla bla" – ett uttryck Johnson lånade under måndagen.

– Löftena kommer inte att vara något annat än “bla bla bla” för att låna ett uttryck, sade han och uppmanade världens ledare att ta klimatkrisen på allvar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!