Sverigedemokraterna vill sänka reduktionsplikten.
Sverigedemokraterna vill sänka reduktionsplikten. - Foto: Björn Lindgren/TT och Fredrik Persson/TT

SD vill sänka dieselpriset med tre kronor: "Ohållbar situation"

Sänk kraven på andelen förnybara komponenter i diesel. Ja, så vill Sverigedemokraterna pressa ner det rekordhöga dieselpriset, enligt ett nytt förslag.
– Jag utgår från att det är en tidsfråga innan fler partier inser att situationen är ohållbar, säger Martin Kinnunen (SD) till DN.


Kostnaden för drivmedel har stigit rejält de senaste månaderna och för en dryg vecka sedan sprängde dieselpriset den historiska 21-kronorsgränsen. Läs mer om det här. 

Bakom prishöjningarna ligger den så kallade reduktionsplikten som, sedan årsskiftet, ska minska utsläppen genom höjda krav på andelen förnybara drivmedel i bränslet. 

Eftersom förnybart biobränsle är betydligt dyrare än fossilt bränsle har priserna skenat.

Sverigedemokraterna: "Ohållbar situation"

Likt Kristdemokraterna, som vill pressa ner dieselpriset med tre kronor genom att sänka kraven inom reduktionsplikten, lägger Sverigedemokraterna nu fram ett förslag i riksdagen som ska göra tankandet mindre kostsamt.

Den rådande reduktionsplikten ställer kravet att man, genom inblandningen av förnybara komponenter, ska minska utsläppen med 30,5 procent. Sverigedemokraterna vill nu chocksänka det kravet till 5 procent, vilket skulle reducera priset med tre kronor vid pumparna.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Nu lägger vi det här förslaget, men vi är beredda att diskutera även andra nivåer, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson, till DN och fortsätter:

– Jag utgår ifrån att det är en tidsfråga innan fler partier inser att att situationen med så här höga dieselpriser är ohållbar, inte minst för skogsindustrin, åkerinäringen och jordbruket.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!