Gemini är menad att vara Googles "ChatGPT-dödare".
Gemini är menad att vara Googles "ChatGPT-dödare". - Foto: SOPA Images Limited / Alamy

Stark kritik mot Google – efter fejkade videon: "Så oärligt"

Google lanserade nyligen sin nya AI-modell, Gemini. Demonstrationsvideon fick först mycket positiva reaktioner men har nu kritiserats för att vara missvisande.


Google introducerar Gemini

Den 6 december introducerade Google sin AI-modell Gemini som representerar ett betydande framsteg i jämfört med tidigare teknik från Google.

Gemini har integrerats delvis i Googles AI-assistent Bard, och en mer avancerad version planeras att släppas via Bard nästa år.

"Denna nya era av modeller representerar en av de största vetenskaps- och ingenjörsinsatserna vi har gjort som företag," skrev Google's CEO Sundar Pichai i ett blogginlägg.

Tre versioner av Gemini – för olika behov

Google har utvecklat tre versioner av Gemini: Gemini Nano, Gemini Pro och Gemini Ultra. Den kraftfullaste versionen är avsedd för datacenter, medan den minsta versionen är optimerad för effektiv drift på mobila enheter. 

Effektivitet och kostnad

Gemini är den största AI-modellen som Googles AI-enhet DeepMind har hjälpt till att utveckla enligt Eli Collins, vice VD för produkt på DeepMind.

Collins förklarar för reportrar att modellen inte bara är mer kapabel utan också mer effektiv. Trots att modellen fortfarande kräver en betydande mängd beräkningskraft för träning förbättrar Google kontinuerligt processen.

Kontrovers kring Googles video

En demonstrationsvideo för Gemini, som beskriver interaktioner med modellen, har dock väckt frågor om dess faktiska förmågor. Videon, som visar olika sätt att interagera med Gemini, inklusive att den svarar på röstkommandon och identifierar objekt, visade sig vara manipulerad enligt Tech Crunch.

Google förklarade att de använt utvalda textkommandon och stillbilder för att skapa en bild av interaktionen med modellen.

Här kan du se videon:


"Det är över"

Även om modellen faktiskt genererade svaren som visas i videon, är själva interaktionsprocessen med modellen i nuläget betydligt annorlunda än vad som framställs, något som väckt starka reaktioner. 

"Det är över för Google", skriver en Reddit-användare.

"Det är så oärligt", skriver en annan.

En anställd på Google som Bloomberg pratat med förklarar att demo-videon skapar en orealistisk bild av hur lätt det är at få imponerande resultat från modellen.

Tekniska begränsningar och säkerhetsproblem med Gemini

Trots att Google framhävde Gemini’s förbättrade kodningsfärdigheter, har modellen visat sig ha svårigheter med grundläggande programmeringsuppgifter, skriver Tech Crunch. Exempelvis misslyckades den med att skriva korrekt kod för enkel geometri och HTML-uppgifter.

Dessutom är modellen inte immun mot så kallade "jailbreaks", där användare utmanar modellens säkerhetsfilter. Säkerhetsforskare från företaget Robust Intelligence lyckades exempelvis få Gemini Pro att föreslå sätt att stjäla från välgörenhetsorganisationer och utföra mord.

Google: Framtidsutsikter och position på marknaden

Google har halkat efter Microsoft i kampen om AI-drivna molnintäkter och har vänt sig till startups för att driva försäljningen av sina AI-baserade erbjudanden enligt Reuters

Ken Mahoney, VD för Mahoney Asset Management, nämnde för tidningen, att även om Google kan anses vara sena till AI-festen, är de angelägna om att göra rätt och ser den stora möjligheten som AI erbjuder.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!