Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Pexels / Pexels

Vill du bli frilansare? Här är de tjänster som efterfrågas mest – och minst

En ny analys av frilansplattformen Upwork visar vilka tjänster som ökat och minskat i efterfrågan sedan chattroboten ChatGPT lanserades.


Det är ingen tvekan om att AI kommer att påverka arbetsmarknaden, men exakt vilka jobb som kommer att påverkas är svårt att säga just nu.

En analys från Bloomberry av frilansjobb på plattformen Upwork ger dock en fingervisning om vilka roller som minskat i efterfrågan sedan chattroboten ChatGPT lanserades i november 2022.

LÄS MER: Så många svenskar är rädda för att ersättas av AI

Yrkesefterfrågan före och efter ChatGPT

Analysen visar att efterfrågan på jobb inom skrivande, översättning och kundservice har minskat avsevärt efter ChatGPT-lanseringen. 

Däremot har intresset för frilansande webb- och grafiska designers, videoredigerare och mjukvaruutvecklare ökat under samma period.

Källa: Bloomberry

LÄS MER: Lista: 34 yrken AI INTE kan ersätta

Därför har skrivande minskat i efterfrågan

Att skrivande har minskat i efterfrågan mest kan enligt analysen bero på att verktyg för generering av texter redan är tillräckligt bra för att ersätta många skrivuppgifter, medan motsvarande AI-verktyg för bild och video ännu inte är tillräckligt avancerade.

De nya AI-verktygen kan helt enkelt kräva lite mer tid och träning innan användarna förstår vad de kan och inte kan användas till.

LÄS MER: 3 saker du måste kunna om AI – som kan ge dig jobb

LÄS MER: Så känner du igen fejkade AI-bilder – tecknen många missar

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av Google:s AI-verktyg Gemini. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

AI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!