Var försiktig om du säljer din mobil, dina uppgifter kan finnas kvar!
1 av 3
Var försiktig om du säljer din mobil, dina uppgifter kan finnas kvar! - Foto: tt bild
Dina hemligheter kan finnas kvar.
2 av 3
Dina hemligheter kan finnas kvar. - Foto: skärmdump apple.com
Är du säker på att du raderat informationen?
3 av 3
Är du säker på att du raderat informationen? - Foto: Ap / TT

Så kan din mobil avslöja dina hemlisar

Trots att du raderat information finns den kvar i mobilen.


Det du skriver i hemlighet i din mobil kan komma att avslöjas även om du raderar det. Att radera något på mobilen är inte samma sak som att ta bort det för alltid och därför kan information som du tror att du tagit bort finnas kvar i mobiler och surfplattor, skriver Svt.

– Folk i allmänhet vet inte hur man tar bort informationen ordentligt, säger IT-säkerhetsexperten Åke Ljungqvist till Svt.

När du raderar något från en dator, vilket ju både surfplattan och mobilen är, så försvinner inte informationen. Däremot blir platsen informationen låg på ledig och först när ny info tar över platsen försvinner det som tidigare fanns där.


Bildkälla: TT

Den som använder mobilen dagligen sparar ofta, medvetet eller omedvetet, många uppgifter och till och med när dessa raderats går de att ta reda på. För att verkligen radera sina hemlisar på riktigt går det att använda speciella program som skriver över informationen.

Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist hos Polisen, säger till Svt att det är svårt att avgöra vad som är känslig information i sin mobil och att han själv aldrig skulle sälja sin gamla mobil.

– För mig finns det bara ett verktyg om jag ska göra mig av med min gamla telefon, och det är hammaren, säger han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!