En person som tar en bild på en tågräls.
1 av 4
Många olyckor sker via exempelvis dumma selfies. - Foto: Pexels
Bild på person som sitter med sin iPhone.
2 av 4
Vi är mer och mer beroende av våra smartphones. - Foto: tt bild
Två unga personer som stirrar ner i sina smartphones.
3 av 4
Men de kan vara riktigt farliga. - Foto: Ap
En person som scrollar på sin mobil.
4 av 4
Var försiktig och följ våra råd! - Foto: TT Bild

7 tips för att undvika olyckor med din smartphone

Många är vi som har svårt att lägga undan vår smartphone. Men statistik visar att allt fler skadas på grund av sin smarta telefon.


Flera undersökningar har under senaste året avslöjat att antalet skador i samband med smartphone-användning har ökat drastiskt. Fler människor har mist livet i selfie-olyckor än som dödats av hajar. Vi blir mer och mer beroende av att ständigt kolla in i skärmen. För att undvika skador av alla slag kommer här en guide som du bör följa.

1. Använd inte telefonen när du kör

Det bör vara självklart, men antalet trafikolyckor har ökat i samband med att föraren hållit på med att pilla på mobilen, uppger Dalakraft. I en svensk undersökning uppger var femte tillfrågade att de någon gång känt att de tappat kontrollen vid körning och GPS-användning i telefonen enligt försäkringsbolaget TryggHansa.

Många slarvar med mobilen i trafiken. Bildkälla: TT

2. Använd inte telefonen när du går

Precis som med trafikolyckor har antalet olyckor ökat där människor varit ute för att gå och sneglat på mobilen. Skadorna har handlat om allt ifrån att gå in i en trafikskylt till att bli påkörd av ett fordon. Brittiska NHA berättar att 43% av unga britter som deltagit i en undersökning har gått in i någonting medan de använt telefonen och promenerat, enligt Daily Mail. Det pågår ett projekt i Stockholm för att varna om detta just nu:

3. Försök att använda telefonen liggandes på ett bord

Medicinsk forskning har visat ett nytt medicinskt syndrom som drabbat oss sedan vi mer frekvent börjat använda mobiltelefoner. Syndromet heter sms-tumme och drabbar folks tummar på grund av ökat surfande på mobilen, uppger Svenska Dagbladet. De drabbade avlastade sällan sina underarmar och med smartphones är det tyngre att hålla. Tipset är att, när det går, använda telefonen liggandes på en platt yta. Exempelvis ett bord.

Försök använda mobilen på ett bord. Bildkälla: TT

4. Ta pauser – rädda nacken

Det är inte bara våra stackars tummar som blivit lidande av ökat användande av smarta telefoner. Forskare har kommit fram till att den graden nacken är ställd i när vi stirrar ner i telefonen är motsvarande att ha en 27kg tungt barn sittandes på den, enligt HNGN.

– Frekvensen nackbesvär hos framför allt ungdomar tycks ha ökat kraftigt de senaste åren. Och det är inte konstigt. Om man sitter med starkt framåtlutad nacke med ett spel som fångar intresse under lång tid, blir det naturligtvis en hög belastning för nacken, säger Per Nylén, handläggare på Arbetsmiljöverket till Svenska Dagbladet.

Rädda nacken! Bildkälla: TT

5. Tänk på var du laddar telefonen

Det kan hända mycket om man inte är försiktig. Exempelvis ökar faran för att snubbla om man laddar mobilen på golvet, eller för att brandrisken kan öka när du har telefonen under kudden, enligt Daily Mail.

6. Var försiktig när du ligger ner

Alla har vi gjort det. Alla har vi känt oss lika dumma. Telefonen ramlar ner i ansiktet när vi ligger ner och surfar. Varningen är dock rimlig. Enligt brittiska National Accident Helpline har 60% av unga människor varit med om detta. Aj.

7. Var försiktig med selfies

Det har rapporterats en hel del om dödsfall när folk försökt ta selfies. Telegraph har berättat att fler människor dog av selfie-relaterade olyckor än i hajattacker under 2014. Siffran är 12-8 till selfies.

Tänk efter innan du tar bilder och selfies på exempelvis tågrälsar... Bildkälla: Pexels
    /
    De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
    Har du skadat dig på grund av din smartphone?
    Tack för din röst!