Flera flygbolag har förbjudit sina passagerare att använda telefonmodellen Samsung Galaxy Note 7 ombord.
1 av 5
Flera flygbolag har förbjudit sina passagerare att använda telefonmodellen Samsung Galaxy Note 7 ombord. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Anledningen är att batteriet kan fatta eld och explodera.
2 av 5
Anledningen är att batteriet kan fatta eld och explodera. - Foto: TT
Nu varnar dock flygexperter för att mobilmodellen är långt ifrån ensam att utgöra fara ombord på flygplan.
3 av 5
Nu varnar dock flygexperter för att mobilmodellen är långt ifrån ensam att utgöra fara ombord på flygplan. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Faktum är att alla litiumbatterier kan explodera, vilket också innebär all elektronik som har sådana i sig.
4 av 5
Faktum är att alla litiumbatterier kan explodera, vilket också innebär all elektronik som har sådana i sig. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det betyder att även kameror, surfplattor, telefoner och helt vanliga datorer kan vara livsfarliga att ta med och använda på flyget.
5 av 5
Det betyder att även kameror, surfplattor, telefoner och helt vanliga datorer kan vara livsfarliga att ta med och använda på flyget. - Foto: TT Nyhetsbyrån

De här teknikprylarna kan explodera om du använder dem på ett flygplan

Det är inte bara Samsung Galaxy Note 7 som kan explodera på flygplan. Nu varnar experter för att mycket vanligare teknikprylar också kan göra det.


Som Nyheter24 tidigare rapporterat har flera flygbolag förbjudit sina passagerare att använda telefonmodellen Samsung Galaxy Note 7 ombord.

Anledningen är att den kan explodera och börja brinna.

Samsung Galaxy Note 7Samsung Galaxy Note 7. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån


Nu varnar dock flygexperter för att mobilmodellen från Samsung är långt ifrån ensam att utgöra fara ombord på flygplan. Faktum är att alla litiumbatterier kan explodera, vilket också innebär all elektronik som har sådana i sig.

– Man har pekat ut en typ som är särskild brandfarlig, men det gäller inte bara den här modellen utan också ipads, kameror, datorer och annat som har de här batterierna, säger flygexperten Jan Ohlsson till Aftonbladet.

TeknikprylarDet är alltså inte bara Samsungs nya telefon som kan explodera i ett flygplan. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Litiumbatterier som blivit för varma har redan bidragit till två flygplanskrascher under de senaste fem åren. Enligt tidningen The New York Times har dessutom flera incidenter där litiumbatterier börjat brinna ombord på flygplan rapporterats – bara i år.

– På ett tåg eller en buss kan man stanna och alla kan gå ut – men det går inte på ett flygplan. Det är extremt farligt med de här batterierna i små och trånga miljöer. Det här är ingenting att leka med, visst leker man lite med döden, säger Jan Ohlsson, som också tycker att "branschen låtsas som att det regnar".

– Man borde ha förbjudit dem. En olycka med ganska många dödsoffer kan bli följden av det här, säger han.

Kameror, surfplattor, telefoner och helt vanliga datorer kan alltså vara livsfarliga att ta med och använda på flyget.

Det är under extrema förhållanden som litiumbatterier kan överhettas, men enligt Göran Lindberg, professor i kemiteknik på KTH, är antalet batterier som faktiskt exploderar inte särskilt många.

– Litiumbatterier har större risk att börja brinna än andra typer av batterier. Det beror på materialen de innehåller och att man stoppar mer energi i dem. Men det är inte så att alla batterier är en potentiell risk, säger Göran Lindbergh till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du om du har litiumbatterier i dina teknikprylar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.