Nyligen släpptes iPhone 7 till försäljning i butikerna och i vanlig ordning innebar det en hel del prestige att bli en av de första ägarna av mobiltelefonen.
1 av 4
Nyligen släpptes iPhone 7 till försäljning i butikerna och i vanlig ordning innebar det en hel del prestige att bli en av de första ägarna av mobiltelefonen. - Foto: TT BILD
Lång kö utanför en av alla Apple Stores.
2 av 4
Lång kö utanför en av alla Apple Stores. - Foto: TT BILD
Frågan är bara hur prisvärd den nya telefonen verkligen är, sett till materialkostnaden.
3 av 4
Frågan är bara hur prisvärd den nya telefonen verkligen är, sett till materialkostnaden.
Två av mobilens stora dragplåster är den förbättrade kameran och batteritiden.
4 av 4
Två av mobilens stora dragplåster är den förbättrade kameran och batteritiden. - Foto: TT BILD

Nya iPhone 7 slår prisrekord – så här lite borde den egentligen kosta

Den som är sugen på den allra senaste Apple-produkten iPhone 7 får vara beredd att hosta upp en rejäl summa pengar. Men hur prisvärd är den?


Varje gång Apple släpper en ny iPhone blir det stor rusning och folk verkar vara beredda att betala svindlande summor pengar för att vara först med den hypeade luren.

I Sverige kostar en sprillans ny iPhone 7 just nu från drygt 7 000 kronor och uppåt, beroende på modell och lagringsmöjligheter.

Men hur kommer det sig att den omåttligt populära mobiltelefonen kostar så mycket? Och är den verkligen prisvärd i förhållande till tillverkningskostnaden?

Enligt IHS Markit kostar en iPhone 7 i dagsläget 220 dollar att tillverka, motsvarande knappt 1 900 SEK. Men faktum är att den senaste iPhone 7 faktiskt kostar mer att tillverka än exempelvis den tidigare modellen iPhone 6S.

– Kostnaden för tillverkningen av iPhone 7 motsvarar ungefär kostnaden för tillverkningen av de senaste mobilmodellerna från Apples huvudkonkurrent Samsung, säger Andrew Rassweiler, senior director of cost benchmarking på IHS Markit i ett pressmeddelande.

Enligt honom har Apple en högre marginal än Samsung när det kommer till hårdvarukostnader, men materialkostnaderna är högre nu än tidigare. I beräkningen tas inte kostnader in för research och transport för produkterna.

IHS Markits kostnadsberäkning har mötts av kritik från Apples VD Tim Cook.

– Generellt kan man säga att beräkningarna för materialkostnaden för våra produkter skiljer sig mycket från verkligheten och hittills har jag inte sett en enda beräkning som kommer i närheten av att faktiskt stämma, sa Tim Cook i ett uttalande förra året, enligt Independent.

Två fördelar som lyfts fram med den nya modellen iPhone 7 är att den har bättre batteritid än tidigare modeller och även en förbättrad kamera.

Mobilen sägs även vara vattentät, men hur bra håller den egentligen efter ett rejält dopp? Det kan du se här. Missa inte heller den senaste iOS-uppdateringen med mängder av nya fina emojis – vissa av dem har vi verkligen väntat på länge.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du köpt iPhone 7?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.