I dag är den internationella kyssdagen – här är 10 anledningar att kyssas
I dag är den internationella kyssdagen – här är 10 anledningar att kyssas - Foto: Montage/Giphy

​10 anledningar till varför du borde kyssa någon i dag

Det finns många anledningar att vilja kyssa någon, men det finns särskilt många anledningar till varför det är bra.


Liksom varje år 6 juli är det i dag den Internationella kyssdagen, som faktiskt instiftades av FN.

Från början var den Internationella kyssdagen den Nationella kylslagen i Storbritannien, där den instiftades redan på 1800-talet av tandläkare. Men för 20 år sedan godkände FN dagen officiellt.

Här är 10 anledningar till varför du borde kyssas i dag

1. Det hjälper dig att hitta rätt partner

Enligt antropologen Helen Fischer är kyssar ett bra verktyg för att hitta rätt partner.

– En stor del av hjärnbarken används för att plocka upp signaler från beröringen som sker till läpparna, kinderna, tungan och näsan. Fem av tolv nerver i hjärnbarken plockar upp data från munnen. De känner av det som är känsligast, som smaker, beröring, värme och kyla. Så när du kysser något är det som att höra och känna den personen också. Och du visar verkligen vem du är, vilket är en djup typ av marknadsföring, säger hon till Womansday.

Bildkälla

2. Du blir lyckligare

När vi kysser någon frigörs hormoner - endorfiner, serotonin och oxytocin - i kroppen. Dessa höjer humöret och stärker välbefinnandet, enligt Psychology Today.

Bildkälla

3. Det tar bort smärta

Endorfiner har faktiskt en smärtlindrande effekt. När du kysser någon utvidgas dina blodkärl, vilket innebär att människor som har drabbats av inflammationssjukdomar (som artrit, fibromyalgi, kronisk trötthet och muskelproblem) råds att kyssas ofta. Det hjälper även mot migrän. Även allergisymptom som nysningar, ögonklåda och rinnande näsa kan lindras av kyssar, skriver Steg för hälsa.

Giphy Bildkälla

4. Det sänker blodtrycket

Jo, det är sant. Kyssar gör en avslappnad och sänker blodtrycket, vilket är perfekt när man har stressat mycket på jobbet. Det finns verkligen inget bättre än att komma hem och kyssa sin bae.

Giphy

5. Det är bra för tänderna

Man kan ju tro att kyssar och utbyte av saliv medför risk för smittor, vilket det förvisso gör, men det är faktiskt bra för tänderna. Saliven är som naturens egen munskölj, vilket minskar risken att drabbas av kariesangrepp.

Giphy Bildkälla

6. Det bränner kalorier

Varje minut av hångel bränner man 2-6 kalorier (studier visar olika resultat). Det är inte ett träningspass – men det går att hångla bort ett halvt glas vin, enligt Womansday.

Bildkälla

7. Förbättrar självkänslan

Kyssar får oss att känna oss älskade, och som en viktig del av den andra personens liv. Att kyssa din partner innan hen går till jobbet kan öka dennes självkänsla och förbättra deras prestation på jobbet, enligt Steg för hälsa.

Bildkälla

8. Du kan bli kär

Enligt Hans Fredlund, som är smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro, behöver man inte vara så rädd för att smittas av diverse olika sjukdomar när man kysser någon. Det värsta som kan hända är att man blir kär, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Giphy

9. Ni kommer närmre varandra

Oavsett religion förseglas vigseln med en kyss. Det finns en anledning till det – kyssen är nämligen det sista som ska göras för att vigseln ska slutföras. Det är det fysiska beviset på att ni älskar varandra och hör samman.

Giphy Bildkälla

10. För att det är något av det bästa som finns

Mjukt, mysigt, hett, långa, korta. i duschen, soffan, på klubben, på festen, i sängen, i hallen, på festivalen. Oavsett hur och var kan de flesta hålla med om att en kyss med någon man tycker om eller är attraherad av är något av det bästa som finns, oavsett om det skulle vara bra eller dåligt för en.

Och som UMO skriver: “Det kan också göra att du blir kåt” – och det är väl inget fel på det?

Giphy Bildkälla

Visste du att hur du kysser din partner säger en del om dig som person? Dessutom, vet du varför vi egentligen kysser varandra på nyårsafton?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du kyssa någon i dag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.