Ska du ligga? Då finns det en del du borde tänka på.
1 av 3
Ska du ligga? Då finns det en del du borde tänka på. - Foto: Montage TT/Shutterstock
Kondom är en bra sak att ha.
2 av 3
Kondom är en bra sak att ha. - Foto: Pixabay
Och att se till att både du och din partners verkligen vill ha sex.
3 av 3
Och att se till att både du och din partners verkligen vill ha sex. - Foto: Pixabay

9 saker som är riktigt bra att tänka på när du ska ha sex

De här sakerna är verkligen bra att tänka på innan du ligger med någon.


Ligga, knulla, älska, pippa – ja, kärt barn har många namn. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan man har sex.

Att den du ligger med verkligen vill

När du ska ligga är det viktigt att kolla av att den (eller de) du ligger med mår bra och verkligen vill ha sex. Är personen i fråga berusad eller påverkad? Då kanske det inte är en bra idé att ha sex.

För tänk på att sex är bara sex om alla är med på det. Allt annat än ett ja är ett nej. Annars är det våldtäkt.

Bildkälla

Att du själv verkligen vill

Innan du har sex kan det var bra att tänka på om du verkligen känner för att ha sex – för stunden och med just den personen. Fundera på om du är sugen, om du tänder på henne/honom, om du är kåt nog och om du verkligen orkar ha sex.

Ha inte sex med någon bara för att den personen vill, utan för att ni båda vill!

Att kroppen är med

Ibland är hjärnan och kroppen inte riktigt i synk med varandra. Du kanske är jättekåt mentalt men blir varken våt eller hård. Eller tvärtom.

Att ha sex när det gör ont kan leda till något som heter vaginism, vilket du kan läsa mer om hos UMO.

Det ska inte göra ont

Sex överlag ska inte göra ont, och det kan finnas flera anledningar till varför det gör det. Det kan bland annat bero på vaginism, vestibulit, trång förhud, kort penissträng, infektion och svamp.

Om det gör ont vid sex kan du fundera över vilken typ av sex du verkligen gillar, och när det inte gör ont. Oralsex och smeksex upplevs ofta som att det inte gör lika ont som vaginala eller anala samlag.

Bildkälla

Om det gör ont även när du onanerar kan det vara en bra idé att ta kontakt med en duktig barnmorska eller gynekolog för att ta reda på varför.

Prata först – ligg sedan

Det kan vara helt fantastiskt att prova nya saker och leva ut fantasier. Men kolla av att din partner fantiserar om samma sak, och att ni vill prova det samtidigt.

Bildkälla

Det är inte schysst att presentera en sexfantasi genom att helt oväntat piska den andra personen, exempelvis. Prata om vad ni vill och inte vill innan ni ses, så får ni ut det bästa av det.

Glidmedel

Det kanske låter som en överdrift att ha extra glid när personer med vagina har sitt eget, naturliga "glid". Men sanningen är den att många upplever att sexlivet blir mycket bättre. Det minskar risken för skav och smärta och gör det möjligt att ha sex längre.

Det kan med andra ord bli ganska hett när det finns glidmedel nära till hands.

Läs även om vad du kan använda som glidmedel, som du antagligen har hemma.

Om du ligger med en främling

Vi är alla främlingar tills vi lär känna varandra, och det kan därför vara lite extra nervöst i början.

Men oavsett om du ska följa med någon hem på krogen eller har en planerad tinder-träff kan det var en bra idé att skicka vidare någon typ av information till en kompis. Registeringsnummer på bilen du hoppar in i, vart ni åker, vilken adress ni är på eller raggets telefonnummer.

Förhoppningsvis händer det inget mer än att ni har skönt sex, men man ska aldrig säga aldrig. Och om det händer något har en vän information om personen du träffar.

Ha alltid en backup-plan

Ibland går det inte alltid som man tänkt sig. På väg hem till, eller hemma hos, ragget händer något som gör att du måste dra. Om personen i fråga bor långt bort från stan och kollektivtrafik kan det vara bra att ha extra pengar till taxi.

Kontanter är bra om du tappar kortet, glömmer pinkoden eller inte har fört över pengar och mobilen dör. Och på tal om det – ha alltid med dig en mobilladdare.

Bildkälla

Skydda dig

Om varken du eller dina sexpartners vill ha barn kan det ju vara en bra idé att skydda dig. Kommer du inte ihåg om du tog ditt p-piller? Desto större anledning att använda kondom.

Dra-ut-den-metoden är tyvärr inte särskilt säker och skyddar varken mot graviditet eller könssjukdomar.

Tack för igår-smset

Många som inte vill ha ett förhållande verkar dra sig ifrån att höra av sig dagen efter. Men ett sms dagen efter kan vara ett bra sätt att kolla att den andra mår bra – det betyder ju trots allt inte att ni ska gifta er.

Läs även om svenskarnas pinsammaste sexhistorier och 15 "osexuella" saker som tjejer gör – som killar tänder på.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.