Varför är män så fascinerade av bröst?
En ny bok hävdar att det finns ett samband mellan mäns fascination vid bröst och amning. - Foto: Stella Pictures

Därför älskar män bröst

Två författare säger sig nu ha kommit på varför män är så fascinerade vid kvinnors bröst. Svaret är delvis biologiskt men också


Oxytocin

Oxytocin ökar viljan till parbildning och sexuell lust. En orsak till detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas "kärlekshormon".

Larry Young, expert inom neurovetenskap som behandlar sociala relationer, har tillsammans med Brian Alexander undersökt känslomässiga, biologiska och kulturella anledningar till varför män älskar bröst i sin nya bok "The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction".

Biologiska orsaker

Young och Alexander skriver, efter att ha undersökt framgångarna med bland annat matkedjan Hooters och tidningen Playboy, att det står klart att män är "extremt" intresserade av bröst och att intresset är biologiskt.

– Pojkar lär sig inte att bröst är något de borde vara intresserade av. Det är biologiskt och djupt ingrott i hjärnan, hävdar författarna, rapporterar Medical Daily.

Författarna hänvisar till en neurologisk process som knyts till samma hjärnmekanismer som används för att stärka bandet mellan en mamma och hennes barn. 

Hormoner frisätts

De menar att en av anledningar till att män är intresserade av kvinnors bröst är ett hormon som frisätts vid bland annat amning. Vid amningen stimulerar barnet mammans bröst som leder till att det skickas signaler genom nervsystemet till hjärnan. Signalerna gör så att hormonet oxytocin frisätts. 

När hormonet frisätts hjälper det till att få mjölken i kvinnans bröst att rinna och det skapas en stark relation mellan barnet och mamman.

Drivande kraft

Författarna menar att samma hormon frisätts när en man och kvinna fattar tycke för varandra och mannen stimulerar kvinnans bröst i sexuella situationer. Hormonet är en drivande kraft i att de vill ta hand om varandra och det hela påminner om det starka bandet mellan ett barn och en mamma vid amning.

– Ur en biologisk synvinkel är det människans fixering vid bröst ganska konstig, menar Young och fortsätter:

– Människan är det enda däggdjur som är fascinerad av bröst ur ett sexuellt perspektiv. Och kvinnor är de enda kvinnliga däggdjuren vars bröst blir större i puberteten. Inga andra manliga däggdjur stimulerar kvinnliga bröst under förspel och sex, skriver författarna, enligt Medical Daily.

[appText

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.