Energidrycker kan bli din död. Fler fall om personer som dött till följd av energidrycker har nu uppmärksammats i USA.
Energidrycker kan bli din död. Fler fall om personer som dött till följd av energidrycker har nu uppmärksammats i USA. - Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Livsmedelsverket utreder dödsfallen med koppling till energidryck

Under de senaste fyra åren har sammanlagt 13 amerikanska personer rapporterats döda, där en energidryck är en misstänkt orsak. Detta har fått Livsmedelsverket att agera


Livsmedelsverket inte ensam om restriktioner

Efter dödsfallen i USA diskuteras det på hälsomyndigheten att införa hårdare restirktioner på mängden koffein i produkter. En granskning av energidrycksföretagens marknadsföring pågår även just nu av statsåklagaren i New York. Den skarpa kritiken mot företagen som tillverkar energidrycker har även påverkat dem ekonomiskt. Tillverkaren av Monster Energy, företaget Monster Beverages aktier föll kraftigt på börsen efter de senaste fem dödsfallen förra månaden.

USA. Ta det lugnt med energidryckerna eller undvik dem helt för att vara på den säkra sidan. Förra månaden registrerades fem dödsfall med koppling till energidrycken Monster Energy, hos den amerikanska livsmedelsmyndigheten.

Samtidigt ska runt 90 personer, med koppling till samma dryck, ha drabbats av livshotande skador som krampanfall och hjärtattacker och i ett fall även missfall, enligt Metro.

Under fyra år har livsmedelsmyndigheten mottagit rapporter om 13 döda personer med möjliga kopplingar till energidrycken "5-hour energy". 

The New York Times kommer med uppgifterna om de rapporterade incidenterna efter att ha begärt ut myndighetens ärenden de senaste åren gällande energidrycker.

Drycken "5-hour energy" som nu misstänks ha skördat tretton liv, finns enbart till försäljning i USA och även tillgänglig på nätet för den som bor utanför landet.

– Vi tar alla rapporter om ofördelaktiga incidenter på fullaste allvar. Vi är strängt reglerade av och följer US Food and Drug Administrations (den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket) regler för god tillverkningssed, det säger Elaine Lutz vid Living/Essentials som distribuerar drycken, till Metro.

Svenska Livsmedelsverket kommer nu att utreda om maxgränsen för koffein i produkter och beslutet kommer grunda sig i de många dödsfall i USA den senaste tiden.

– Koffein har blivit populärt som tillsats i allt fler produkter, inte bara drycker utan även tuggummi och mintpastiller, därför har vi sett över möjligheten att införa maxhalter för koffein, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket till Metro.

/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.