Ny forskning visar att överviktiga faktiskt löper mindre risk att dö i förtid.
1 av 4
Ny forskning visar att överviktiga faktiskt löper mindre risk att dö i förtid. - Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
Detta efter att en ny rapport har blivit publicerad av amerikanska forskare.
2 av 4
Detta efter att en ny rapport har blivit publicerad av amerikanska forskare. - Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX SWEDEN
Men stillasittande och skräpmat är fortfarande ett hälsoproblem.
3 av 4
Men stillasittande och skräpmat är fortfarande ett hälsoproblem. - Foto: Marie Ullnert/Svenska Dagbladet/SCANPIX
Samma personer ligger bakom forskningen som under 90-talet då istället varnade för fetma.
4 av 4
Samma personer ligger bakom forskningen som under 90-talet då istället varnade för fetma. - Foto: Kent Skibstad/NTB scanpix

Extrakilon får dig att leva längre

Ny forskning visar att överviktiga löper mindre risk att dö i förtid än normalviktiga. De amerikanska forskarna påpekar dock att dålig kost och stillasittande fortfarande är ett hälsoproblem.


Andra faktorer är problemet

Två andra fetmaforskare, Steven Heymsfield och William Cefalu varnar i tidningen Jama, för att förlita sig enbart på kroppsvikten vid riskbedömningar.

Problem med övervikt kan vara resultatet av andra underliggande och mer avgörande faktorer som exempelvis dålig kost, sjukdomar och brist på motion.

Har du precis som många kanske lagt på dig några extrakilon den senaste tiden? Du kan vara lugn. Faktum är att du nu har chans att leva längre om du bär på lite extra vikt. Detta visar ny forskning som publicerats av amerikanska forskare. 

I det senaste numret av den medicinska tidskriften Jama har forskare vid den amerikanska hälsomyndigheten CDC publicerat en ny analys. Den går emot dagens ensidiga fokus på kroppsvikten och hävdar i stället att de som bär på några extra kilon löper mindre risk att dö i förtid.

"Många blir nog förvånade"

– Många blir nog förvånade men de borde inte bli det. Över 80 procent av de 97 studier vi gått igenom visar på lägre dödlighet bland de överviktiga än bland de med normalvikt, säger Katherine Flegal till Svenska Dagbladet.

Flegal ingick på 1990-talet i den grupp som först upptäckte fetmaepidemin. Samma grupp har nu alltså i stället för att varna om övervikt kommit fram till motsatsen när gruppen gick igenom 97 studier från hela världen med sammanlagt 2,88 miljoner människor och 27 000 dödsfall. 

Gruppen har kommit fram till slutsatsen att överviktiga löper cirka sex procent mindre risk än normalviktiga att dö i förtid. Människor med lätt fetma med ett BMI mellan 30 och 35 löpte även dem mindre risk. Detta enligt forskningsrapporten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

SAS skilsmässnota kan kosta över miljarden

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor. Ovanpå det landar en miljardsmäll för jurister och rådgivare, rapporterar norska medier.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.