Tunnhårighet är ett problem för många män.
1 av 2
Tunnhårighet är ett problem för många män. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Om tunnhårigheten smyger sig på framifrån är det antagligen ingen fara
2 av 2
Om tunnhårigheten smyger sig på framifrån är det antagligen ingen fara - Foto: AP

Tunnhårig? Då kan du ligga i farozonen för hjärtproblem

Tunnhårighet betraktas som ett estetiskt problem av vissa. Japanska forskare pekar nu på ett betydligt viktigare problem: kopplingen mellan tunnhårighet och hjärtproblem.


Om undersökningen

Undersökningen, som utfördes på Tokyos universitet, omfattade 38 000 personer och finns att hitta här.

Japanska forskare vid Tokyos universitet har hittat tecken på att tunnhåriga män löper större risk än andra att drabbas av en hjärtproblem. 32 procent högre risk än andra, för att vara exakt. 

Tunnhårighet är ett problem för många män, Hälften av alla män drabbas i 50-årsåldern, ett problem för vissa som nu kan det bli värre.

Men är det bara så att hårfästet drar sig tillbaka behöver du inte oroa dig.

Toppen av huvudet värst

– Vi fann en liten men tydlig koppling mellan tunnhårighet och risken att drabbas av problem med hjärtat, säger doktor Tomohide Yamada, som även pekar på att det främst är tunnhårighet på toppen av huvudet som är ett problem.

 Unga män som tappar hår på toppen av huvudet borde lägga om sin livsstil åt det nyttigare hållet för att slippa drabbas.

– Vi ser ett samband, även om det inte är lika starkt som tidigare kända kopplingar mellan rökning, övervikt, höga kolesterolvärden, högt blodtryck på ena sidan och hjärtproblem på den andra, säger Yamada till BBC.

Någon säker förklaring till sambandet finns inte.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!