Världens första hund med fyra benproteser är inte en lycklig hund enligt Jonas Wahlström.
1 av 3
Världens första hund med fyra benproteser är inte en lycklig hund enligt Jonas Wahlström. - Foto: Faksimil Youtube / SCANPIX
Jonas Wahlström brukar skjuta sina hundar när det är dags att avliva dem.
2 av 3
Jonas Wahlström brukar skjuta sina hundar när det är dags att avliva dem. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Förut kunde Naki'o bara röra sig genom att hasa sig fram på mage, nu kan han springa igen.
3 av 3
Förut kunde Naki'o bara röra sig genom att hasa sig fram på mage, nu kan han springa igen.

Första hunden med fyra prostesben - Skansen-Jonas: "Borde skjutas"

Naki'o är den enda hunden i världen med fyra benproteser. Skansenprofilen Joans Wahlström tycker att hunden borde avlivas.


Naki'os bakgrund

Hunden Naki'o förlorade i tidig ålder sina fyra tassar.

Nakio's förlorade också en del av sin svans som hundvalp när den blivit övergiven i en källare. 

På grund av avsaknade av tassar har inte Naki's kunnat leka med andra hundra och kunde bara röra sig genom att hasa sig fram på mage. 

Matte Christie Pace hämtade Naki'o på ett hem för övergivna hundar. 

NEBRASKA. Hunden Naki'o fick alla sina fyra tassar svårt köldskadade. Hans ägare och tillika veterinär, Christie Pace, bestämde sig för att göra allt för att rädda Naki'os fortsatta liv. 

– Jag har en svag punkt för rädda djur i allmänhet. Jag letade efter något annorlunda, unikt, säger Christie Pace till Metro. 

Efter att ha samlat in pengar till proteserna kan nu Naki'o springa, hoppa och simma igen. Jonas Wahlström, föreståndare för Skansen-Akvariet, tycker dock att det inte är ett rättvist liv för Naki'o. 

– När veterinärvården ska ha fyra benproteser på en hund då har den gått för långt. Det är ett sentimentalt förlängande av hundens lidande. Det finns en gräns när det gäller djurvård och den gränsen bör vara avlivning. Jag är tveksam till att svenska veterinärer skulle ställa upp på det här, säger Jonas Wahlström till Nyheter24.

"Inte en lycklig hund"

Christie Pace lyckades bara samla ihop pengar för två benproteser men de veterinärerna som gav Naki'o sina benproteser gav hunden de två sista benproteserna gratis, skriver Metro. Något som verkar varit helt onödigt enligt Jonas Wahlström.

– Jag tror inte det där är en lycklig hund. Den har utsatts för ett förlängt leverne och därmed också ett förlängt lidande. Den kan fortfarande inte leva som en hund ska och vill kunna leva.

Skjuter sina hundar

Hur tycker då Joans Wahlström att man bör agera när en hund blivit svårt skadad eller är för gammal?

– De generationer av dvärgtaxar jag har haft, när de blivit så gamla så att synen försvinner, de blir blinda och de lider, då gör jag det enkelt för hunden och sorgligt för mig. Jag har tagit hunden på en sista liten promenad ut i skogen och tagit med mig min bössa. Sedan säger det klick och hundens lidande är över. Då har hunden dött lycklig och ovetande. Sedan har jag gråtit som ett barn efteråt. 

Se ett videoklipp på Naki'o här:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

1 timme sedan
Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.