Jasleen vägde över sex kilo.
1 av 6
Jasleen vägde över sex kilo. - Foto: Waltraud Grubitzsch
Men hon var inte ens nära amerikanske JaMichael Brown.
2 av 6
Men hon var inte ens nära amerikanske JaMichael Brown. - Foto: SCANPIX / Ap
JaMichael vägde över sju kilo.
3 av 6
JaMichael vägde över sju kilo. - Foto: SCANPIX / Ap
Men ingen av de båda kommer nära Akbar Risuddin.
4 av 6
Men ingen av de båda kommer nära Akbar Risuddin. - Foto: Andi Anshari
Indonesiske Akbar vägde hela 8,7 kilo.
5 av 6
Indonesiske Akbar vägde hela 8,7 kilo. - Foto: Andi Anshari
Den tyngsta bebisen någonsin föddes 1879 och vägde över 10 kilo.
6 av 6
Den tyngsta bebisen någonsin föddes 1879 och vägde över 10 kilo. - Foto: Andi Anshari

"Jättebebis" slår tyskt rekord – chanslös mot världseliten

Jasleen blev nyligen Tysklands största bebis genom tiderna. Men hon är långt ifrån störst i världen.


Världsrekordet är 10,8 kilo

En normal födelsevikt ligger på omkring 3,5 kilo. En av tio bebisar i Tyskland väger över fyra kilo och dessa löper större risker att drabbas av diabetes och fetma senare i livet.
Men även om Jihad må ha rekordet i Tyskland så är han långt ifrån världsrekordet.

Det är, enligt Guiness rekordbok, från 1879 och innehas av en kanadensisk bebis som vägde 10,8 kilo. Hans mamma Anna Bates var 227 centimeter lång och led av gigantism, sjukdomen som gör att man aldrig slutar växa. Bebisen dog dock 11 timmar efter födseln.

LEIPZIG. En nyfödd flicka i tyska Leipzig vägde in på 6,1 kilo och blev därmed Tysklands största bebis någonsin. Det gamla rekordet hölls av en pojke vid namn Jihad som föddes i juli 2011 och vägde in på sex kilo jämnt.

Graviditetsdiabetes

Men Jihad står sig alltså slätt mot nyfödda Jasleen, som liksom den tidigare rekordinnehavaren föddes utan kejsarsnitt. Dessutom så har båda barnens mammor lidit av graviditetsdiabetets, skriver Daily News.

– En mamma som har diabetes har mycket högre sockernivåer, sockret går över till barnet som försöker hålla det där i schack, men får för mycket socker och det gör dem tjocka, sa Karin Pettersson förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset, tidigare till Nyheter24.

Både Jihad och Jasleen är dock chanslösa mot den amerikanska bjässen JaMichael Brown som när han föddes i juli 2011 vägde hela 7,3 kilo.

"Pojken är extraordinär"

Men inte ens JaMichael hade en chans mot den indonesiske pojken Akbar Risuddin som vägde hela 8,7 kilo när han föddes i september 2009.

– Pojken är extraordinär. Jag har aldrig varit med om en bebis som skriker så högt. Det låter inte som en vanlig nyfödd bebis, sa en gynekolog som var med under förlossningen då.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.