Snart inte onyttigt?
1 av 2
Snart inte onyttigt? - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Agar kanske kan fixa biffen.
2 av 2
Agar kanske kan fixa biffen. - Foto: TT BILD / AP

Alger – vägen till nyttig choklad?

Älskar du choklad, men vet med dig att det egentligen innehåller för mycket fett? Snart kanske du inte behöver oroa dig längre.


Snart slut?

Älskar du choklad?

Då är det dags att börja lagra upp.

Om sju år kan festen vara över.

Inte nog med att chokladen tycks vara på väg att ta slut – det är inte speciellt nyttigt heller. Men nu kanske åtminstone det senare problemet kan få en lösning. 

Normalt innehåller choklad omkring 30 procent fett, och tidigare försök att minska fetthalten har misslyckats då varken konsistens eller smak varit densamma, skriver Daily Mail.

Tidigare har man försökt med såväl vattenbubblor som luftbubblor, utan lyckat resultat. Så doktor Stefan Bon, som normalt jobbar vid University of Warwick, tittade mot kosmetikaindustrin för att få hjälp – och upptäckte alger.

Smakar "förbaskat bra"

Eller Agar, som det geléliknande ämnet som utvinns ur vissa rödalger egentligen heter. Det visade sig snart att agar stelnade vid samma temperatur som choklad, och att man kunde använda sig av så små bubblor att konsumenten inte känner någon skillnad på det nästa fettfria ämnet och vanligt fett.

– Fettreducerande ämnen är något som livsmedelsindustrin alltid är på jakt efter, säger Jianshe Chen från Leeds University till News Scientist enligt Daily Mail.

Men hur smakar det då?

Jodå, "ganska förbaskat bra" skriver New Scientist enligt Daily Mail.

/
/
/
/
Aga
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!