Se upp med hur du använder dina kontaktlinser – det kan kosta dig ögat.
Se upp med hur du använder dina kontaktlinser – det kan kosta dig ögat. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Lät linsen sitta i flera månader – då slukade bakterie hennes öga

Brukar du slarva med dina linser? Här kan du läsa om konsekvenserna.


TAIWAN. 23-årig student Lian Kaos från Taiwan tog inte ut sina kontaktlinser på hela sex månader. Det låter inte så farligt, men det ledde till att hon blev blind – på grund av en mikroskopisk bakterie som slukade hennes ögonglob.

Dålig hygien

Som en följd av att hon inte tog ut och rengjorde kontaktlinserna under en lång tid fick hon en bakterie som gjorde att en encellig amöba år upp ena ögat.

Enligt många läkare är detta fall ett särskilt allvarligt exempel på vad som kan hända om grundläggande hygien av kontaktlinser inte följs.

Linser bör tas ut vid simning, dusch och bad. Rekommendationen är också att linser inte ska användas längre än åtta timmar per dag. Men tydligen hade Lian Kaos haft sina linser hela sex månader i streck, alltså på tok för långt.

"Skadade hornhinnorna"

Läkarna var minst sagt upprörda när de tog bort hennes kontaktlinser och fann att ögonens yta bokstavligen var uppäten av en amöba, som hade kunnat föröka sig och leva under de perfekta förhållanden som rådde mellan linsen och ögat. Wu Jian-Liang, direktör för oftalmologi vid Taipeis Wan Fang Hospital, säger att kontaktlinsbärare är en högriskgrupp när det kommer till ögonsjukdomar.

– Kvinnan borde ha slängt linserna efter en månads användning men i stället överanvände hon dem vilket skadade hennes hornhinnor, säger Wu Jian-Liang till Daily Mail.

Hon diagnostiserades med acanthamoeba keratit.

Läkararna berättar nu om detta fall för att uppmana andra att vara mer försiktiga vad gäller kontaktlinser och dess hygien, skriver Daily Mail.

Läs även:

Så hittar du de billigaste kontaktlinserna – 3 tips

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.