Ett asteroidnedslag
1 av 2
Ett asteroidnedslag - Foto: Discovery
2 av 2
- Foto: tt bild

13 gånger folk har sagt att jorden kommer gå under

Spoiler alert: Alla har haft fel (nästan). Här är 13 gånger som människor har sagt att "jorden ska gå under och mänskligheten kommer bli ett minne blott".


Vad är det egentligen som får folk att vilja förutspå alltings slut? Kanske är det för att det kittlar till lite när vi tänker på jordens skörhet? Hur som helst så är historien proppfull av mer eller mindre knäppa människor, som alla haft en sak gemensamt; de var alla säkra på att den yttersta dagen var nära. Här är 13 av dem:

1. 500 e. vt.

Kristna verkar ha en grej för jämna datum, och år 500 var egentligen första gången som flera olika "experter" förutsåg jordens undergång. Genom att räkna ut hur Noas ark var uppbyggd hade bland andra teologen Hippolytus förutspått att Jesus skulle återkomma år 500. Det gjorde han inte. Samma sak hände år 1000, då påven Sylvester II sa att Jesus var på g.

2. 1284

En annan påve, Innocentius II, menade dock att 1284 var mänsklighetens sista år. Hur hade han räknat ut det här då? Jo, 1284 fyllde islam 666 år.

Reddit

3. 5 april 1534

Jan Matthias, en riktigt charmig religiös kille som bodde i nuvarande Tyskland, sågs som en profet av sina följare. Och efter att han och hans gäng tagit över staden Münster och utropat det till det nya Jerusalem, förutspådde Matthias att hela jorden skulle gå under den 5 april 1534. Dock skulle staden Münster klara sig. Matthias fick senare sitt huvud uppsatt på en stolpe. Trist.

4. 1600

Martin Luther, den store reformatorn som var en av förgrundsfigurerna till den protestantiska läran, menade att det inte fanns en chans i hellskotta att jorden skulle finnas efter år 1600. Men hey, we're still here.

5. 1914

Charles Taze Russel, som grundade rörelsens som senare skulle bli Jehovas Vittnen, var supersäker på att det stora slaget som skulle avsluta all mänsklighet skulle äga rum i oktober 1914. Detta skulle vara slutet på en sluttid som pågått sedan 1874.

6. 20 augusti 1967

UFO-profeten George van Tassel förutspådde att jordens undergång skulle ske i augusti 1967. Hur? Genom att Sovjet skulle bomba söder USA så klart. Informationen fick van Tassel från en utomjording vid namn Ashtar.

7. 1975

Jehovas Vittnen hade ju som sagt fel om jordens undergång 1914, men man gjorde ett nytt tappert försök 1975. Jehovas hade nämligen räknat ut att det 1975 var 6000 år sedan jorden skapades. Inte nog med att detta är superfel, det visade sig också att jorden inte gick under.

8. Juli 1999

Nostradamus, 1500-talsprofeten som enligt vissa har förutspått allt från Hitlers maktövertagande, terrorattackerna 11 september 2001 och Napoleon-krigen, menade att "En terrorkung" skulle falla från himlen i juli 1999. Detta fick många att bli riktigt skraja, dock ledde Nostradamus profetior bara fram till den riktigt kassa UFO-serien First Wave som sändes 1998-2001.

9. 1 januari 2000

Alla som minns nyårsafton 2000 minns också Y2K, datorbuggen som sabba alla datorer, få alla kärnkraftverk att stanna, orsaka globala katastrofer och krascha alla plan och så vidare. Folk var livrädda, hamstrade konservburkar och byggde skyddsrum. Men jepp, det blev ju inget med det.

10. År 2000

Men år 2000 förtjänar faktiskt en helt egen punkt. Vi som var med då minns hur alla tidningar, tv-program och dokumentärer fylldes med jordens undergång. Framför allt fanns det massor av religiösa profeter, både i det förflutna och i nutiden, som hade förutspått apokalypsen och Jesu återkomst år 2000. Det hände inte, däremot var Grinchen-filmen med Jim Carrey från 2000 så sjukt dålig att den nästan kan räknas som jordens undergång.

11. 21 december 2012

2012 var året då alla blev experter på den gamla mayakalendern, som på något vis hade räknat ut att jorden skulle gå under den 21 december 2012. Varför just denna profetia blev så poppis är oklart, men folk arrangerade undergångsfester och filmen 2012 blev en jättesuccé.

12. 2060

Isaac Newton, en av de smartaste människorna som någonsin levt, var också besatt av att hitta matematiska mönster i bibeln. Enligt hans uträkningar kommer jorden gå under 2060. Okej, vi får väl se.

13. Cirka år 5 000 000 000

Men okej, en sak som vi kan vara typ ganska säkra på är att om ungefär fem miljarder år kommer vår sol att svälla och bli en röd jätte, och därmed svälja jorden. De flesta forskare är överens om att detta kommer bli det definitiva slutet för vår stackars lilla planet. Men allt eftersom solen växer och blir varmare, kan det vara så illa att jorden är obeboelig redan om typ en miljard år :(

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer jorden gå under snart?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.